Нові кредитні інструменти для підтримки енергетики вже доступні

Безвідсоткові кредити для домогосподарств та доступні позики для ОСББ й житлово-будівельних кооперативів з 20 липня можна отримати в українських банках.

Для приватних домогосподарств вже діє програма пільгового кредитування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання.

Продукт доступний у ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Sense Bank, Глобус Банк та інших.

Друга програма передбачає можливість для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) скористатись програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Відтепер в рамках програми можна купувати та встановити генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електричної енергії та допоміжне обладнання.

Сума кредиту — до 5 млн грн терміном до 5 років. Програма працюватиме у комбінації із програмою “ГрінДІМ”. ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування “Доступні кредити 5-7-9” керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із банків, які співпрацюють з Фонд розвитку підприємництва за програмою “Доступні кредити 5-7-9” та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Це зокрема Глобус Банк, СКАЙ БАНК, Ощадбанк, Банк Восток, ПриватБанк, Sense Bank, Укргазбанк та інші.

З кожним тижнем мережа уповноважених банків розширюватиметься. Фонд розвитку підприємництва почав роботу над залученням коштів міжнародної допомоги для безперебійного фінансування цих програм.

Також для бізнесу, який бажає узяти кредит розміром у понад 150 млн грн, з 20 липня з’явилася така можливість.

19 найбільших банків України об’єдналися і підписали меморандум про пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Подати заявку можна у будь-якому із банків партнерів. Такі заявки будуть розглядатися першочергово. Сума кредиту залежно від сегмента може становити від 500 тис. євро, до 25 млн євро. Термін кредиту становитиме до 5-7 років.

Для кредитів на відновлення енергетики заставою буде саме обладнання, яке бізнес купує. Що значно спрощує процес отримання кредиту і робить його доступнішим для більшої кількості підприємців.

Щодо кредитів для бізнесу в рамках «Доступні кредити 5-7-9» на відновлення зруйнованих енергетичних потужностей чи побудову альтернативної генерації, то кількість успішних прикладів росте.

Тож вже зараз можна подаватися на кожну із цих програм.