Убивча пристрасть до екстремальних «селфі»

В українських ЗМІ з’явилися відомості про частоту нещасних випадків, що сталися через спроби знятися в екстремальних умовах або на незвичайному тлі. Як виявилося, з цієї причини загинуло більше людей, ніж через таких поширених в деяких точках світу випадків, як напад акул. Так, на сьогоднішній день відомо про смерть 8 осіб, на яких напали морські хижаки, а число трагедій серед любителів «селфі» досягло 12-ти.

У травні 2014 року в штаті Колорадо розбився легкомоторний літак. Сталося це тому, що через чотири хвилини після зльоту 29-річний льотчик вирішив зробити «селфі». Літак втратив управління і впав на землю. Пілот і пасажири загинули.

Кілька людей в різних країнах світу загинули, коли намагалися зробити «селфі» зі зброєю. 21-річна працівниця офісного центру в Росії потрапила в реанімацію після того, як позувала з пістолетом і випадково вистрілила собі в голову. Але це ще не найбезглуздіший та не найтрагічніший випадок розплати за спробу зробити екстремальне «селфі».

Більшість смертельних випадків сталася в результаті падіння з великої висоти. Подібне нещастя трапилося з 66-річним японським туристом в Індії: він намагався зняти себе, піднімаючись по сходах Тадж-Махала, але оступився і скотився вниз, отримавши травми, несумісні з життям. Також дуже небезпечно намагатися сфотографувати себе неподалік від поїзда, який мчить на повній швидкості: це друга за частотою причина смертей.

Для деяких «селфі» стає останнім прижиттєвим знімком, як для нашого співвітчизника. Лікарі марно боролися за життя 12 річного хлопчика, у нього було обпалено 80% тіла. З приятелем вони видерлися на стовпи під напругою 110 тисяч вольт, щоб зробити ефектні знімки. Одного хлопця ударом струму відкинуло на землю і він відбувся незначними забоями. Другий – заплутався в проводах і звільнити його змогли тільки рятувальники. Але хлопець помер, не приходячи до тями, 12 квітня 2017 року, через дві доби після нещасного випадку. Румунка Анна Урсу полізла за своїм першим мільйоном лайків на дах поїзда і зачепила провід. Заряд в 27 тисяч вольт не залишив шансів.

Хтось стрибає з хмарочосів, хтось буквально горить на зйомках. У невинної начебто пристрасті ділитися своїми переживаннями і навіть побутовими подробицями лікарі бачать мало не патологію, настільки далеко заводить одвічне людське бажання самоствердитися.

Незважаючи на те, що нещасних випадків в світовому масштабі, на щастя, поки що відносно небагато, попереджаемо: «селфі» перестають бути безпечними!