Мешканку м. Краснограда госпіталізували з підозрою на ботулізм

Про це повідомила директорка Красноградської ЦРЛ Ганна ВАСЕНКО на щотижневій апаратній нараді, яка сьогодні відбулася у райдержадміністрації під головуванням заступника голови РДА Олександра МАШКА.

Це перший випадок у районі. Встановлено, що жінка напередодні вживала в’ялену рибу.
Хвору госпіталізовано до реанімаційного відділення Харківської обласної клінічної лікарні, наразі їй шукають протиботулінічну сироватку.

☝️Користуючись нагодою, звертаємося до всіх красноградців: будьте обережні‼️ Ботулізм – це небезпечно‼️
Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вони зберігаються роками в ґрунті, мулі водойм у вигляді стійких спор.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби та овочі домашнього консервування, м’ясні і рибні консерви і домашня ковбаса.
В Україні випадки ботулізму викликані в основному споживанням в’яленої риби.
Дана хвороба розвивається дуже швидко – протягом 2-24 годин. Перші симптоми: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі, порушення гостроти зору (туман в очах, погане розрізнення прилеглих предметів), двоїння в очах, косоокість (м’язи очей одні із перших реагують на ботулотоксин). Потім приєднується порушення мови, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу і т.д.
При перших же симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку», так як без лікування у хворого прогресує м’язова слабкість («ноги ватяні»).
Хворому необхідно якомога швидше провести заходи, направлені на нейтралізацію ботулотоксину, що циркулює в крові та незалежно від термінів захворювання, слід ввести протиботулінічну сироватку.

‼️Утримайтесь від вживання влітку в’яленої риби. Не купуйте кустарно виготовлену в’ялену та слабкосолену рибу, приготовлені вдома делікатеси (ковбаси та ін.). Краще довіряти своє здоров’я тільки перевіреному виробнику і відомій торговій марці промислового виробництва.