Методичні рекомендації щодо недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах продовольчої торгівлі
З метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19, керівникам закладів продовольчої торгівлі, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:
– забезпечити працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин);
– продукти харчування, що не мають виробничої упаковки та не можуть бути оброблені дезінфікуючими засобами (хліб, крупи, цукор, соль, макаронні вироби, кондитерські вироби, конфетки тощо) повинні бути розфасовані та упаковані в пакети;
– забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають контакт із відвідувачами, на відстань мінімум 1,5 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
– організувати роботу кас таким чином, щоб черги покупців були віддаленими одна від одної на максимально можливу відстань, але не менше ніж 1,5 метри;
– регулювати кількість покупців у торгівельних залах (за необхідності -обмежити одночасний доступ у торговельну залу покупців в залежності від площі залу);
– збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – вітринне холодильне обладнання, ручки дверей, візочки, корзини, раковини, тощо);
– забезпечити дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень;
– не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
– в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я;
– обмежити масові заходи (збори, наради) в закритих приміщеннях;
– забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, шкірні антисептики, одноразові рушники, серветки, тощо);
– використання в торговельних залах та інших приміщеннях ультрафіолетових випромінювачів не менше ніж 30 хв. (за наявності);
– встановити при виході з закладу педальних відер для збору використаних рукавичок та масок;
– забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
– проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників.
Контроль за станом здоров’я осіб
Контроль за станом здоров’я осіб з метою виявлення ризиків передачі захворювання здійснювати шляхом:
– візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить);
– проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, при наявності);
У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.
Використання дезінфікуючих засобів
Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні). Розводити дезінфекційні засоби відповідно до режиму дезінфекції інфекцій вірусної етіології (грип, ВІЧ, вірусні гепатити, тощо).
Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:
- антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати – 62-95 % етанол, 0,5% перекис водню, 0,1% гіпохлорит натрію (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
- препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – 62-95 % етанол, 0,5% перекис водню, 0,1% гіпохлорит натрію деззасоби та дезінфікуючи засоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування);
Профілактичні заходи для відвідувачів
– забезпечити можливість використання спиртовмісних антисептиків для відвідувачів;
– для розмежування покупців у при касових зонах, встановити розмітку для кожного покупця з дотриманням відстані не ближче 1,5 метра;
– забезпечити використання рукавичок для вибору товарів;
– за можливості, для сплати за покупки користуватися банківськими картками або телефоном;
– забезпечити зачитування через засоби радіозв’язку або шляхом вивішування при вході у заклад і у торговельних залах оголошення для покупців (текст додається).
Відповідальність за невиконання профілактичних та протиепідемічних заходів, в т.ч. під час карантину
Відповідно до статті 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються в тому числі і на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на громадян. Невиконання правил та норм, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» із змінами, затв. постановою КМУ від 16.03. №215, з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, тягне за собою відповідальність відповідно до статті 325 Кримінального кодексу України, (штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років) та ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Текст додається
ШАНОВНІ ПОКУПЦІ!
З метою попередження розповсюдження коронаврусу рекомендуємо:
– дотримуйтесь дистанції 1,5 метри один від одного у при касових зонах та торговельних залах;
– для вибору товарів використовуйте рукавички;
– беріть у руки тільки ті товари, які ви маєте намір придбати;
– за можливості, для сплати за покупки користуйтесь банківськими картками або телефоном