В ХОВА заслухали звіт громад Богодухівського, Лозівського та Ізюмського районів щодо використання коштів

Про це йшлося під час засідання обласної робочої групи «Прозорість та підзвітність» під головуванням заступника начальника Харківської ОВА Євгена Іванова.

На базі одного з опорних навчальних закладів Первомайської міської тергромади планується будівництво протирадіаційного укриття. Одночасно в споруді цивільного захисту зможуть перебувати понад 400 учнів, а освітній процес планують організовувати у дві зміни. Згідно проектно-кошторисній документації, площа об’єкту – понад 1143 квадратних метрів, а вартість робіт складає більш як 108 мільйонів гривень.

«Питання розбудови безпечного середовища – одне з пріоритетних для Харківської області. Захисні споруди цивільного захисту високого класу безпеки на базі освітніх закладів дозволять не лише забезпечити офлайн-навчання, але й слугуватимуть надійним укриттям для місцевого населення. Згідно документації по даному об’єкту, до вартості включено будівництво «з нуля», внутрішні та зовнішні роботи, оснащення меблями і технікою. Під час перевірок грубих порушень виявлено не було», – зазначив Євген Іванов.

Крім того, в селищі П’ятигірське Ізюмського району плануються відновлювальні роботи протирадіаційного укриття на базі закладу освіти. Передбачено, що захисна споруда зможе умістити одночасно майже 500 осіб. Вартість ремонтних робіт з гідроізоляцією, налагодженням систем вентиляції та облаштуванням близько 68 мільйонів гривень. Наразі тривають тендерні процедури.

«Дана споруда цивільного захисту опорна для старостинського округу. Укриття зможе умістити жителів селища у разі надзвичайної ситуації, а за сприятливої безпекової ситуації дасть змогу проводити навчання офлайн або у змішаному форматі», – повідомив Донецький селищний голова Анатолій Наздрачов.

Від початку поточного року в Богодухівській міській тергромаді уклали 28 договорів, сума яких перевищувала 500 тисяч гривень. Загальна сума видатків за договорами склала понад 44,6 мільйона гривень. Вони стосувалися медичної галузі, ремонту мереж критичної інфраструктури, відновлення укриттів, соціального захисту населення тощо.

«Громада активно підтримує українських захисників. Відповідно до звернень військових частин, шляхом прямих договорів та виділення субвенції, на потреби Сил оборони України було виділено понад 62 мільйони гривень. Це складає 20% місцевого бюджету», – зазначив очільник Богодухівської міської територіальної громади Володимир Бєлий.

Також під час дискусії учасники засідання обговорили питання забезпечення питною водою мешканців Оскільської громади. Внаслідок дій російських окупантів та пожеж в екосистемах, мережа знищена або пошкоджена. З урахуванням кількості населення в громаді, ухвалене рішення забезпечувати людей питною водою за підтримки міжнародних благодійних організацій. Проводитимемо перемовини з профільним кластером, аби жителям Оскільської громади надалі постачали питну воду.3изменено 12:57