У Харкові запрацював перший регіональний офіс «Зроблено в Україні

У Харкові запрацював регіональний офіс підтримки малого і мікробізнесу «Зроблено в Україні». Відкриття офісу відбулося за участі заступника директора Державного центру зайнятості Дениса Олійника, заступника начальника ХОВА Євгена Іванова, заступниці голови обласної ради Валерії Дзюби, першого заступника Харківського міського голови Олександра Новака, начальника Харківської районної військової адміністрації Володимира Усова, роботодавців та грантоотримувачів.

Це перший в регіоні офіс Всеукраїнської платформи «Зроблено в Україні», в якому як діючі, так і майбутні підприємці зможуть отримати інформацію про урядові програми та ініціативи з підтримки бізнесу, міжнародні та регіональні програми, якими можна скористатися одночасно. При цьому фахівці офісу не тільки консультують, а й супроводжують під час заповнення заявок та написання бізнес-планів на отримання гранту.

«Сьогодні Харківщина стала 15-м регіоном, де відкрито офіс «Зроблено в Україні». Загалом маємо вже 18 таких офісів. Пів року роботи показало, що найбільше підприємці та ті, хто планує відкрити бізнес, цікавляться урядовими грантовими програмами. Харківщина, враховуючи, що це прифронтовий регіон, досить активний в даному напрямку. Щоб підтримати місцевих підприємців, саме для жителів Харкова та області урядом змінено умови отримання мікрогранту «Власна справа» та збільшено розмір на 100% – до 500 тис. грн. І на сьогодні вже маємо 53 переможці, які отримали схвальне рішення та отримають 25 млн грн на розвиток та відновлення свого бізнесу», – зазначив заступник директора Державного центру зайнятості Денис Олійник.

Він також додав, що регіон є лідером в Україні по компенсаційним програмам, якими користуються роботодавці при працевлаштуванні людей з числа безробітних, при цьому високий показник працевлаштування саме внутрішньо переміщених громадян. Також харків’яни найактивніше долучаються до відновлення свого регіону та беруть участь у громадських та суспільнокорисних роботах.

«Дуже важливо розуміти, що від сьогодні ми відкриваємо майданчик для спілкування бізнесу з владою для допомоги та підтримки бізнесу, з огляду на те в яких умовах наразі працює харківський бізнес», – сказав заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

За словами директора Харківського обласного центру зайнятості Олександра Котукова цього року на підтримку бізнесу Харківщини передбачено виділення 1,5 млрд гривень. Це вже звичні для підприємців програми «5-7-9», гранти для мікро-, малого та середнього бізнесу, гранти на переробку, закупівлю сільгосптехніки українського виробництва тощо. З початку дії грантових програм «Власна справа» в області вже 505 підприємців стали переможцями, отримавши мікрогрант до 250 тис. грн та ще 17 переможців визначено за грантовою програмою для ветеранів та другого з подружжя, що передбачає отримання коштів у розмірі до 1 мільйона гривень. Загалом на підтримку бізнесу в регіоні за урядовими грантовими програмами залучено майже 138 млн грн.

В офісах «Зроблено в Україні» консультують із наступних урядових програм:

  • мікрогрант «Власна справа»;
  • грант для ветеранів та другого з подружжя;
  • грант на переробку/дрони;
  • грант на сад;
  • грант на теплицю;
  • є-Оселя: програма доступного кредитування житла;
  • доступні кредити «5-7-9»: інвестиційні кредити для переробної промисловості;
  • закупівля української с/г техніки та обладнання: компенсація 25% витрат закупівлі.

Щодо програм підтримки для середнього бізнесу, фахівці простору «Зроблено в Україні», можуть перенаправити підприємців до профільних установ.

Офіс «Зроблено в Україні» працюватиме на базі Харківської філії Харківського обласного центру зайнятості за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 137-А, каб. 102. Додаткову інформацію можна отримати за номером 0800 600 498 (безкоштовно в межах України).

Довідково: офіси «Зроблено в Україні» – це невелика складова політики Уряду з підтримки українських виробників. Вони є платформою для сприяння розвитку вітчизняного бізнесу та підвищення конкурентоспроможності українських товарів на ринках.

Для зручності вся інформація щодо офісів, адрес та послуг зібрана в одному місці https//is.gd/zqDiVh .

Для уточнення інформації звертайтесь до відділу організаційно-інформаційної роботи Харківського обласного центру зайнятості за тел. (057)                      765-30-81 або е-таіі:

2000.7.1@khcz.gov.ua