У Старосалтівській громаді триває відновлення багатоквартирних житлових будинків та об’єктів соціальної інфраструктури

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Ми продовжуємо відновлювати населені пункти, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Зокрема, відбудовуємо багатоквартирні житлові будинки у селищі Старий Салтів. На сьогодні вже маємо низку завершених проєктів з відновлення. Створення умов для повернення жителів громад до власних осель є одним із ключових питань в роботі обласної військової адміністрації. Продовжуємо працювати далі», – сказав Олег Синєгубов.

В межах Регіональної програми відновлення, розвитку та підтримки систем життєзабезпечення Харківської області на період дії воєнного стану в 2023 році на території селища Старий Салтів Чугуївського району розпочато 17 проєктів відновлення багатоквартирних житлових будинків, а також амбулаторії та ліцею, які були пошкоджені внаслідок збройної агресії рф.

Загальний обсяг фінансування цих проєктів складає 587,6 мільйонів гривень, з них майже 296 мільйонів – на відновлення багатоквартирних житлових будинків; понад 205 мільйонів – ліцею та 86,6 мільйонів – на відновлення будівлі амбулаторії. Фінансування робіт відбувається за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Для відбудови та відновлення зазначених об’єктів у 2024 році передбачено 367,5 мільйона гривень, з них 307,7 мільйона – кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії; понад 58 мільйонів – кошти обласного бюджету; 1,77 мільйона – кошти бюджету Старосалтівської громади. Станом на сьогодні понад 123,3 мільйона гривень було використано.

Під час відновлювальних робіт у багатоквартирних житлових будинках були відремонтовані покрівлі, утеплені плити перекриття, виконано опорядження фасадів, ремонт вхідних груп та місць загального користування, замінено віконні та дверні блоки, відремонтовано балкони, проведено вимощення та часткову заміну інженерних мереж тощо.

Станом на сьогодні 9 проєктів з відновлення багатоквартирних житлових будинків у селищі Старий Салтів завершені – на вулицях Східній, Садовій, Перемоги, Культури та Некрасова. Проєкти з відновлення решти багатоквартирних житлових будинків є перехідними, тож роботи на цих об’єктах тривають і будуть завершені згідно плану.

Тривають роботи з відновлення будівлі Старосалтівського ліцею, де на сьогодні виконується улаштування інженерних мереж водопостачання. В межах проєкту на об’єкті планується виконати повний комплекс аварійно-відновлювальних робіт. На сьогодні ступінь готовності проєкта складає 63%, завершити всі роботи планують до листопада 2024 року.

На території амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селищі Старий Салтів проводяться внутрішні оздоблювальні роботи приміщень, влаштування пандусів на вхідних групах та підйомної вертикальної платформи для МГН, опорядження фасаду, влаштування покрівлі, утеплення горішнього перекриття, влаштування внутрішніх інженерних мереж електропостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, системи вентиляції та кондиціювання тощо. Наразі відновлювальні роботи на об’єкті завершені на 61%, завершити їх планують до кінця поточного року.