18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Скорботну пам’ятну дату встановлено відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII та Указу Президента України від 16.05.2014 № 472/2014.
18 травня радянська влада розпочала депортацію з півострова кримських татар – один із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Вже з 2014 року, після окупації та незаконної анексії Автономної Республіки Крим України, держава-агресор продовжила політику своїх комуністичних попередників і здійснює злочинні системні репресії.
Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. З початком окупації росією Кримського півострова у 2014 році історія повторюється. Тисячі кримських татар змушені були знову покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада кидає за грати, катує, проводить репресивну політику залякування, безслідного зникнення кримських татар, порушення громадянських, політичних і культурних прав.
Нині, з початком повномасштабної агресії росії проти України, виникають нові виклики. Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського режиму. Мріємо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною і киримли будуть повноправно господарювати на своїй історичній території. Тепер кримськотатарський народ не сам, разом із ним весь український народ, його держава і армія.
З непохитною вірою в Україну, Перемогу та кожного з нас, начальник Красноградської районної військової адміністрації Віктор ВОЙТЕНКО