Україна вийшла з Угоди про Міжпарламентську Асамблею держав СНД

Зазначено, що прийняття постанови в чергове наголосить на незворотності європейського та євроатлантичного курсу України, закріпленого в конституції України.

Так, згідно з текстом постанови, Верховна Рада виходить з угоди про Міжпарламентську асамблею держав-учасниць СНД від 27 березня 1992 року.

ПОСТАНОВА Верховної Ради України

Довідка

Міжпарламентська Асамблея СНД утворена відповідно до Угоди про Міжпарламентську Асамблею держав — учасниць СНД, підписану головами парламентів Вірменії, Білорусії, Казахстану, Киргизії, Російської Федерації, Таджикистану та Узбекистану 27 березня 1992 року в Алма-Аті.

У 1993-1995 роках часниками МПА СНД стали парламенти Азербайджану, Грузії (вийшов 2010 р.), Молдови; 1999 р. до Угоди про МПА СНД приєдналася Верховна Рада України. У травні 1995 р. глави держав СНД підписали основний документ, що регламентує діяльність МПА СНД — Конвенцію про Міжпарламентську Асамблею держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав. Відповідно до цієї Конвенції, що набула чинності 16 січня 1996 р., Асамблея як міжнародна парламентська організація СНД отримала статус міждержавного органу.