16 травня – День пам’яті жертв політичних репресій!

Третьої неділі травня Україна вшановує День пам’яті жертв політичних репресій.

Головний меморіал пам’яті в Україні — це Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» під Києвом.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР  з ініціативи керівництва СРСР ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Вся Україна схиляє голову перед людьми, що стали жертвами більшовицького режиму. Клеймо «ворогів народу» лягло в ті часи на тисячі родин. Мільйони людей загинули в результаті терору і сфабрикованих звинувачень.

З кожним роком свідків тих трагічних подій меншає, однак нашим завданням є зберегти пам’ять про жертви політичних репресій та не допустити будь-яких проявів тоталітаризму й негуманного відношення до людини у наші дні. Адже без можливості захистити базові права людини, громадянина неможливо будувати вільне та розвинене суспільство.

Вічна пам’ять безневинно загиблим, закатованим українцям!

Слава Героям, які живуть поруч з нами!