Управління соціального захисту населення Красноградської райдержадміністрації інформує

Зовнішня оцінка якості надання соціальних послуг

За даними Держстату України станом на 1 січня 2019 року чисельність населення в Красноградському районі становить 43 524 осіб.

Для забезпечення безперебійного отримання соціальних послуг у закладах системи соціального захисту населення в Красноградському районі діють наступні провайдери надання соціальних послуг:

  1. Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського району;
  2. Красноградський районний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді;
  3. Комунальний заклад Красноградський центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Надія».

Протягом  2019 року Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виявлено 1188 громадян, що потребують різних видів соціальних послуг, з них 500 громадян, які потребують соціального обслуговування відділенням  соціальної допомоги вдома.

         За звітний період терцентром  надано соціальних послуг 1188 громадянам, що становить 100 % по відношенню до виявлених.

         Установою надаються такі соціальні послуги: догляд вдома, паліативний/хоспісний догляд

Протягом  2019 року спеціалістами Красноградського районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді охоплено – 428 осіб  найуразливіших категорій населення, виявлено – 289 сімей,  в яких виховується 514 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. В рамках роботи Служби соціальної підтримки сімей спеціалістами РЦСССДМ в даний  період здійснювалася соціальна робота з 360 сімʼями, в яких виховується 707 дітей (з них багатодітних 106 сімей – в них виховується 417 дітей), що мешкають на території Красноградського району.

За 2019 рік у комунальному закладі «Красноградський районний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Надія» отримало відповідну допомогу 34 вихованці.

         Мешканцям громади надаються соціальні послуги догляду вдома, соціальної адаптації, адресної натуральної грошової допомоги, консультування, соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціальна послуга профілактики, представництва інтересів, кризове та екстрене втручання, посередництво (медіація), соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

Відповідно до наказів № 04 від 03.01.2019 «Щодо призначення відповідального та створення комісії з оцінки якості соціальної послуги догляд вдома» та № 05 від 03.01.2019 «Щодо призначення відповідального та створення комісії з оцінки якості соціальної послуги соціальна адаптація» у Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського району проведено внутрішню оцінку якості соціальних послуг, відповідальною особою за організацію та проведення внутрішньої оцінки призначено завідувача відділення соціальної допомоги вдома та завідувача відділення денного перебування. Та відповідно до наказу № 819 від 10.10.2018 «Про початок проведення внутрішньої оцінки якості надання соціальних послуг» у Красноградському районному центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді проведено внутрішню оцінку якості, відповідальною особою за організацію та проведення внутрішньої оцінки призначено начальника відділу соціальної роботи РЦСССДМ.

Внутрішній оцінці якості підлягали послуги догляду вдома, соціальної адаптації, соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, представництво інтересів, соціальний супровід, послуга соціальної адаптації, соціальна профілактика, консультування, кризове та екстрене втручання, посередництво (медіація), соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці.

Відповідно до наказу № 15 від 12.03.2019 року «Про проведення оцінки якості соціальних послуг, що надаються територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського району та Красноградським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» управлінням з 11.11.2019 по 02.12.2019 проведено зовнішню оцінку якості соціальних послуг. Відповідно до наказу № 14 від 12.03.2019 року створено комісію з зовнішньої оцінки якості соцпослуг.

Під час проведення зовнішньої оцінки якості проведено оцінювання послуг догляду вдома, соціальної адаптації, соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Проведено опитування/анкетування 434 отримувачів соціальних послуг.

З метою підвищення рівня професійної компетенції працівники Територіального центру, а саме завідувач відділення соціальної допомоги вдома та фахівець із соціальної допомоги вдома, приймали участь у навчанні за програмою підготовки організаторів і фахівців по догляду за людьми літнього віку.

Під час проведення зовнішньої оцінки якості суттєвих недоліків в роботі установ не було виявлено.

За результатами проведення зовнішньої оцінки якості надання соціальних послуг відділенням соціальної допомоги вдома  та  відділенням денного перебування та з метою ефективного розвитку та функціонування територіального центру рекомендовано адміністрації Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського  району :

– підтримувати в актуальному стані електронну базу отримувачів соціальних послуг;

– продовжити відслідковувати та оновлювати нормативно-правову базу з питань надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю;

–  у разі необхідності проводити підвищення кваліфікації соціальних працівників та соціальних робітників.

Продовжити здійснювати контроль за роботою соціальних робітників відділень територіального центру, за якістю послуг, що ними надаються  та проведення навчальних семінарів.

За результатами проведення зовнішньої оцінки якості надання соціальних послуг у Красноградському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та з метою його ефективного розвитку та функціонування рекомендуємо:

–  продовжити відслідковувати та оновлювати нормативно-правову базу з питань надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді;

–  у разі необхідності проводити підвищення кваліфікації соціальних працівників.