З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує:
- НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
Купуючи будь які харчові продукти у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
- Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
- НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
- НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
- При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями