З початком літа в Україні різко загострилася ситуація на захворюваність ботулізмом. Останнім часом випадки зареєстровано в м. Києві, є також летальні випадки, Всі випадки пов’язані із вживанням в’яленої риби різних видів (ляща непотрошеного, тарані, коропа), придбаних в супермаркетах.
Згідно розслідувань встановлено, що документів про якість та походження на дані продукти в супермаркетах не було.
Ботулізм – це смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, викликає параліч всіх м’язів організму .
Збудником захворювання є мікроб, який постійно перебуває в кишечнику та ґрунті , де може зберігатися багато років. Потрапляючи до їжі, мікроб в без кисневих умовах починає виробляти найсильніший в світі токсин, який 375 тисяч разів сильніший за яд гремучої змії.
При появі перших симптомів хвороби (порушенні функції дихання, м’язова слабкість, порушення процесу ковтання ) необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою – рахунок іде не на години , а на секунди. Без прийняття антитоксичної сироватки вилікуватися не можливо!
Найчастіше забрудненими харчовими продуктами є продукти домашнього виготовлення , такі як домашні овочеві та м’ясні консерви, домашня риба копчена та інші, які виготовлені без дотримання правил обробки та технології виробництва.
Держпродспоживслужба наполягає на категоричному виключенні придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування у приватних осіб.
А враховуючи ситуацію по реалізації в’яленої риби, необхідно відмовитися від вживання цього продукту.
Держпродспоживслужба наполягає на тому , щоб оператори ринку проводили реалізацію продуктів харчування тільки при наявності відповідних на них документів про безпечність та якість.
Управління Держпродспоживслужби в Красноградському районі