Україна та США підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років

Сполучені Штати Америки зобовʼязуються забезпечувати стабільний рівень підтримки України на наступні роки.

Зокрема йдеться про сферу оборони, використання заморожених російських активів на користь нашої держави, посилення санкційного тиску на рф. Угода, зокрема, обіцяє постачання Україні систем ППО «Patriot» та літаків F-16.

Ця угода — найсильніша, яка буда укладена між Україною та Сполученими Штатами за часів незалежності нашої держави. Важливим є і те, що Америка буде підтримувати Україну для перемоги України, а не звичне формулювання про «підтримку стільки, скільки необхідно».

Відповідно до угоди, США підтверджують Україні її захист суверенітету та територіальної цілісності. Згідно з підписаним документом, у разі нового нападу або загрози збройного нападу на Україну, її найвищі особи разом з американськими колегами зустрінуться протягом 24 годин для консультацій щодо відповіді та визначення оборонних потреб Києва.

Підписанти визнають необхідність України у військовій силі, а також надійні можливості та стійкі інвестиції в її оборонно-промислову базу, які відповідають стандартам Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Таким чином ця угода пришвидшує інтеграцію України з європейською і трансатлантичною спільнотами. Вона також містить суттєве зобов’язання з боку України впроваджувати демократичні, економічні й безпекові реформи відповідно до цілей вступу в ЄС і програми реформ НАТО.

Україна вдячна президенту Байдену за лідерство та роки підтримки. Вдячна й обом партіям та палатам Конгресу за те, що вони допомагають нашій державі захищати свою незалежність.

Угода є однозначно успіхом України та зміцнює глобальне лідерство Америки.