9 червня Міжнародний день архівів

Щорічно, 9 червня, за ініціативи Міжнародної ради архівів (МРА) відзначається Міжнародний день архівів.

Саме завдяки архівам і архівістам, збереженим ними задокументованим фактам, суспільство завжди матиме змогу пересвідчитися у тому, як все було насправді.

В архівах наше світосприйняття,  наш уклад життя, наші цінності. Там відповіді на одвічні запитання.

Міжнародний день архівів (International Archives Day), що відзначають щорічно 9 червня, заснований Міжнародною радою архівів (МРА, International Council on Archives, ICA) у листопаді 2007 року на Генеральній асамблеї в Квебеку (Канада). Дата для свята була обрана не випадково – саме в цей день у 1948 році рішенням ЮНЕСКО і під її егідою було засновано МРА. Дата утворення цієї організації і була визначена як Міжнародний день архівів, а перше відзначення цього дня, що пройшло в 2008 році, стало одночасно і 60-ю річницею МРА.

Цей день можна назвати професійним святом всіх архівістів.

В системі архівних установ займає певне місце і архівний відділ Красноградської районної державної адміністрації. Свою діяльність архів в місті Краснограді розпочав в жовтні 1943 року. Наразі на зберіганні в ньому знаходиться 305  фондів документів на паперовій основі загальною кількістю 37069 одиниць зберігання за 1943-2020 роки. Загальна протяжність стелажних полиць дорівнює близько 500 погонним метрам.

До архівного відділу Красноградської райдержадміністрації постійно звертаються сотні громадян не тільки України, а й зарубіжжя з метою одержання певної інформації.

Для обслуговування такої кількості документів та відвідувачів, необхідно мати добре організовану систему обліку, вести відповідні журнали та картки, а ще й дбати про належну збереженість документів. Працівники архівних установ, не мають права на недбайливе ставлення до надбань минулого, на втрати чи псування документів.

Архіви – це єдине місце, де цінні для будь-якого покоління документи зберігаються назавжди.

 

 

Архівний відділу райдержадміністрації