Красноградське районне управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

   ПРОФІЛАКТИКА  ОТРУЄНЬ  ПЕСТИЦИДАМИ  

   В сучасних умовах  не можливо вирощувати овочі, фрукти та інші сільськогосподарські рослини без застосування хімічних засобів захисту рослин – пестицидів.

 Весною на городніх, дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи (для початку обробка дерев та кущів пестицидами).

 Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людини. В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через органи дихання, шкіру, шлунково- кишковий тракт.

 Щоб уникнути прикрих випадків отруєння пестицидами необхідно суворо дотримуватись  правил поводження із пестицидами (отрутохімікатами).

–   хімічні засоби захисту рослин слід купувати тільки в спеціалізованих магазинах, торгових точках, кіосках, які мають на цей вид діяльності ліцензію;
–  перед початком робіт з пестицидами необхідно уважно  ознайомитись з інструкцією по застосуванню даного хімічного препарату;
–  роботи  проводити рано в ранці, або ввечері, коли температура   повітря не перевищує 20°С;

– передбачити захист шкіри, очей та органів дихання від пестицидів (протигаз, респіратор, ватно-марлева пов’язка);

–  під час обприскування пестицидами, слід ставати з навітряного боку, так щоб пестициди відносило від працюючого з ними;
–  під час роботи з пестицидами забороняється приймати їжу та курити.

–  після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла ;

–  одежу, в якій проводили обробку пестицидами, треба ретельно витрусити і випрати в розчині мила або розчині прального порошку і соди;

– не допускайте дітей на оброблені пестицидами ділянки, не проводьте  обробки в їх присутності, не зберігайте отруту в пляшках з під напоїв, які приваблюють дітей, ретельно ховайте отруту в місцях недосяжних для дітей.

  При  перших ознаках отруєння (головокружіння, чхання, кашель, задишка, блювота, біль в животі та інше) слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги.

Пам’ятайте! Хімічні засоби захисту рослин і підвищення врожайності,  внаслідок неправильного використання або поводження з ними, можуть стати  джерелом нещасних випадків і отруєнь. Бережіть своє здоров’я, здоров’я своїх близьких .