Вірусний гепатит А та його профілактика

В Харківській області складається напружена ситуація  щодо захворюваності  на вірусний гепатит А. За 9 місяців 2019 року зареєстровано 261 випадок захворювання на вірусний гепатит А.Захворювання  були зареєстровані  серед мешканців в м. Харків  (197 випадків), Харківського району  (16 випадків), м. Люботин (13 випадків), Дергачівського району (13 випадків), Валківського району (5 випадків ), Балаклійського району (3 випадки).

В жовтні 2019 року  в Харківській області  зареєстровано  ускладнення  санітарно – епідемічної ситуації  з вірусного  гепатиту  А . Станом на 31.10.2019 зареєстровано 23 випадки захворюваності на вірусний гепатит А – серед мешканців смт  Козача Лопань та  смт  Ветеринарне Дергачівського  району  ( 6 випадків) , серед мешканців  смт Костянтинівка Краснокутського району (14 випадків) серед учнів ЗОШ № 136 м. Харків  (3 випадки).

Вірусний гепатит  А  (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха)  – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом.

Джерелом інфекції є хвора  людина.  Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт.

Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців. Стабільний до дії кислот та жиро розчинників. Повністю знешкоджується вірус при кип’ятінні протягом 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання руйнує його за одну хвилину. Вірус виявляють у крові, фекаліях та слині хворих. В основному хворіють діти віком від 5 до 15 років. Захворюванність сільського населення вища ніж міського. Частіше захворювання розпочинається поступово або підгостро. Початковий період триває в середньому 7-10 діб.

Ознаки захворювання: підвищення температури, пожовтіння склер очей,потемніння сечі, нудота,втома,втрата аппетиту,біль в животі, блювота.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

 Щоб уникнути захворювання  рекомендовано:

– вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання,

– воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;

– не використовувати воду із сумнівних джерел;

– не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

– ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

– дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

– мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування.

Пам’ятайте!!!

Від  дотримання вищевказаних правил залежить

Ваше здоров’я!