З початком грибного сезону щороку  реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а  інколи навіть летальних випадків. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Тому, любителям вирушаючи в ліс  варто пам’ятати основні правила:

  1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
  2. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
  3. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.
  4. Не вживайте грибів в сирому вигляді.
  5. Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
  6. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
  8. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
  9. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
  10. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

11.Не можна їсти гриби – жінкам у період вагітності і грудного вигодовування ,дітям до 12 років, людям літнього вік, хворим з захворюваннями ШКТ.

           Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
  • навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим

важчим буде перебіг отруєння.

В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко,

оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.

Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати

печериці та гливи, вирощені у теплицях.