Разом до здорового майбутнього

В рамках проходження акції щодо пропаганди здорового способу життя до Всесвітнього Дня здоров’я фахівці Красноградського районного центру соціальних служб  для сім’ї, дітей та молоді провели 09.04.2019 року захід на тему: «Здоровий спосіб життя – свідомий вибір сучасного українця. Від шкідливих звичок до правопорушень – один крок» з молоддю, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно – достроково. На захід були запрошені представники Харківського обласного благодійного фонду «Парус» та лікар-інфекціоніст кабінету «Довіра» КНП «Красноградської ЦРЛ» Пульна Наталія Миколаївна, який проводився на базі Красноградського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області.

Соціальна робота Красноградського РЦСССДМ з суб’єктами Центру пробації орієнтована на виправлення осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, формування орієнтації засуджених на здоровий, правосвідомий спосіб життя, на зменшення ризику скоєння повторних злочинів, стимулювання їх подальшої законослухняної відповідальної поведінки в умовах свободи. Одним із напрямків соціальної роботи центру є проведення інформаційно-профілактичних заходів спрямованих на профілактику негативних явищ у суспільстві та ведення здорового способу життя.

Не можна не відзначити все зростаючий останнім часом інтерес до здорового способу життя. Рано чи пізно починаєш замислюватися, що спосіб життя, який зараз ведеш, не завжди кращим чином позначається на здоров’ї. Найчастіше людина починає замислюватися про свій спосіб життя і здоров’я, коли наздоганяє якась проблема, з’являється нездужання. Турбота про своє здоров’я не має бути проблемою, турбота про своє здоров’я повинна бути здоровим способом життя.

Зазначимо, що на  чинники здоров’я  людини впливає: екологія – 20%; спадковість – 20%; рівень охорони здоров’я – 10%; спосіб життя – 50%.

Існують певні правила ведення  здорового  способу життя, дотримання яких, позитивно впливає на зміцнення здоров’я людини:

  • правильне раціональне харчування, вживання корисної їжі;
  • рухова активність, заняття спортом;
  • особиста гігієна;
  • правильний розпорядок дня;
  • відмова від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю та наркотиків);
  • загартовування організму;
  • позитивний настрій, позитивні емоції;
  • інтелектуальний розвиток;
  • моральний розвиток.

Під час заходу лікар- інфекціоніст Пульна Н.М. повідомила присутнім, що кожен може звернутися до кабінету «Довіра» КНП «Красноградської ЦРЛ» для консультації, анонімного тестування на ВІЛ, у разі небезпеки зараження та отримати безкоштовну противірусну терапію.

Підсумком було наголошено, що знання про наявність хвороби дають людині можливість своєчасно почати лікування та попередити прогресування хвороби. Повага до себе, вміння відмовити, коли пропонують наркотичні речовини, відсутність незахищених статевих контактів – це найкращий захист від розповсюдження захворювань для кожної особистості. Всі присутні отримали інформаційні листівки соціальних партнерів спільного заходу, щодо отримання  інформації  про установи, організації та гарячі лінії, які надають допомогу, керуючись принципами конфіденційності та анонімності.

Після проведення теоретичної частини запрошені мали можливість пройти добровільне  тестування  швидкими тестами на ВІЛ-інфекцію та хвороби, що передаються статевим шляхом на базі спеціалізованої Мобільної амбулаторії «Міжнародний Альянс громадського здоров’я в Україні».