ВІЛ/СНІД – виклик людині та людству

Проблема ВІЛ/СНІДу залишається актуальною у наші дні. ВІЛ – інфекція та СНІД сьогодні широко розповсюджуються як в Україні, так і в усьому світі. Щоб захистити себе від цієї небезпечної хвороби, потрібні знання. Саме для поглиблення знань та розуміння проблем, пов’язаних з ВІЛ/СНІДом, 15 травня 2018 року фахівцем із соціальної роботи Красноградського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за участі лікаря – інфекціоніста кабінету «Довіра» Красноградської центральної лікарні Пульної Н.М. було проведено відео-лекторій та бесіду з молоддю, яка перебуває на обліку Красноградського районного відділу з питань пробації Харківської області щодо профілактики та боротьби з розповсюдження ВІЛ – інфекції та СНІДу.

З учасниками заходу були розглянуті питання щодо виникнення, зараження та поширення ВІЛ – інфекції, впливу вірусу на організм людини, життя із ВІЛ, шляхи діагностики та лікування ВІЛ – інфекції, толерантного ставлення до хворих людей.

Лікар – інфекціоніст повідомила присутнім, що кожен може звернутися до кабінету «Довіра» для анонімного тестування у разі небезпеки зараження вірусом після незахищеного контакту із хворим на ВІЛ/СНІД та отримати безкоштовну противірусну терапію.

Найбільш уразливими є молоді люди, які вживають наркотики ін’єкційно, або мають сексуальні контакти з ін’єкційними споживачами наркотиків.

Необхідно зазначити, що ВІЛ передається:

 1) Через КРОВ (ін’єкції, переливання крові, травми, пересадка донорських органів, використання нестерильних медичних та косметичних інструментів, голок, шприців, інструментів для пірсингу  і татуювання);

2) з деякими рідинами організму людини (через незахищений статевий контакт); ризик інфікування при статевих контактах зменшується, якщо партнери використовують презерватив;

3) від ВІЛ–інфікованої матері до немовляти (під час вагітності, пологів, вигодовування материнським молоком).

Темпи розповсюдження ВІЛ в Україні змушують замислитися кожну людину про особистий захист від вірусу. Особам, які перебувають на обліку відділу пробації, надано інформацію про установи, організації та гарячі лінії, які надають допомогу, керуючись принципами конфіденційності та анонімності. Учасники заходу переглянули соціальний відеоролік «Правда про СНІД». Після проведення заходу всі присутні отримали інформаційні листівки «ВІЛ-інфекція та СНІД. Ти повинен це знати!».

Підсумком було наголошено, що знання про наявність хвороби дають людині можливість своєчасно почати лікування хвороби та попередити її прогресування. Повага до себе, вміння відмовити, коли пропонують наркотичні речовини, відсутність незахищених статевих контактів – це найкращий захист від розповсюдження ВІЛ/ СНІД для кожної особистості. Але ВІЛ – це не вирок. ВІЛ – позитивна людина може вести особисте життя, мати друзів, одержувати інформацію та освіту. Кожна людина має право жити!