Проведені начання для прийомних батьків

11 вересня 2017 року  на базі Красноградського районного центру для сім’ї, дітей та молоді було проведено засідання круглого столу та чергове навчання для прийомних батьків та батьків – вихователів для підвищення батьківського потенціалу. До даного заходу залучені прийомні батьки та батьки-вихователі з чотирьох районів Харківської області: Красноргадського, Зачепилівського, Сахновщинського та Кегичівського.

Також були запрошені  соціальні партнери РЦСССДМ: начальник Управління праці та соціального захисту несення райдержадміністрації Гонтар С.В., начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Кухлій О.Л., методисти районного методичного центру відділу освіти райдержадміністрції Циколенко Н.І., Матвійчук В.Є., директор Красноградського Молодіжного центру Савастюк Д.В.

Відкрила роботу круглого столу начальник відділу соціальної роботи Красноградського РЦСССДМ Сіліна С.Ю.

У ході зустрічі були обговорені ряд питань, а саме:

-контроль за станом утримання дітей в ПС/ДБСТ, їх підготовка до виходу з родин, забезпечення підйомними коштами, технічними засобами, побутовими речами, одягом, взуттям в належній кількості для можливості початку самостійного життя;

-дотримання законодавства України з протидії жорстокому поводженню з дітьми та попередження насильства у сім’ях, методи сімейного виховання;

-цільове використання соціальних виплат, передбачених для утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в ПС, ДБСТ.

Вся інформація була надана у формі презентацій та  слайдів. Також були використані  відеоролики щодо важливості сім’ї у виховані дитини. Адже ми повинні дбати про тих дітей які потребують уваги, любові та турботи. Виховати та бути підтримкою, в тяжкий час. Кожній дитині потрібна родина, кожній дитині потрібна мама й тато.

Робота пройшла у форматі діалогу, прийомні батьки мали можливість не лише послухати корисну інформацію, але й отримати консультації спеціалістів, запропонувати свої шляхи вирішення проблем.

Представники державної влади та фахівці, що були присутні на заході, взяли на контроль проблемні питання, надали відповідні консультації та роз’яснення. Отже, основною метою  круглого столу було: здійснення соціально-правового захисту, виявлення ефективності функціонування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та налагодження співпраці з органами державної влади.

Після закінчення роботи засідання круглого столу було продовжено навчання прийомних сімей та будинків сімейного типу, яке  проводить  методист вищої категорії відділу методичного забезпечення Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Машталь І. В.

Основною метою навчання стало посилення виховного потенціалу прийомних батьків, батьків-вихователів, підвищення рівня їх компетентності, що дає можливість покращення встановлення позитивних взаємин батьків з дітьми, сприяє розвиткові дітей та самореалізації батьків.

Упродовж навчання учасники поглибили знання про засади захисту прав дітей у сім’ї, розглянули практичні прийоми налагодження сімейних взаємостосунків, соціально-психологічні фактори становлення особистості дитини та особливості її розвитку, методи сімейного виховання і відновлення стосунків дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування з рідними, шляхи формування життєвої компетентності дитини та підготовки її до самостійного життя.