Турбота Фонду про потерпілих на виробництві

 

Важливим завданням страхування від нещасного випадку було і залишається відшкодування шкоди, пов’язаної з втратою застрахованими особами заробітної плати або відповідної її частини під час виконання трудових обов’язків.

На обліку у відділенні перебуває 135 осіб, які частково або повністю втратили працездатність внаслідок травми на виробництві. З них: інваліди І групи – 2 особи, інваліди II групи – 9 осіб, інваліди III групи – 72 осіб, 48 осіб, які не мають інвалідності, та 12 осіб з правом на отримання страхових виплат внаслідок втрати годувальника. Загалом сума відшкодування втраченого заробітку потерпілим та членам їх сімей склала за 2016 рік -3 млн. 466 тис. гривень.

Відділення виконавчої дирекції Фонду щомісячно здійснює виплати по відшкодуванню шкоди, заподіяної здоров’ю потерпілих на виробництві. Відділенням також надається одноразова фінансова допомога потерпілим у разі травмування чи родичам – у разі смерті від нещасного випадку на виробництві. У минулому році таку допомогу отримали 2 особи, що мають на це право у разі втрати працездатності.

Інваліди внаслідок трудового каліцтва у відповідності з індивідуальними програмами. реабілітації, складеними МСЕК, забезпечуються повним обсягом необхідної медичної допомоги та реабілітаційних заходів: проводиться стаціонарне, амбулаторне, відновлювальне лікування в ЛПЗ та санаторіях, інваліди забезпечуються всіма необхідними протезно-ортопедичними виробами, лікарськими засобами та предметами медичного догляду, слуховими апаратами, засобами пересування, спеціальними автомобілями, необхідними видами доглядів та іншими послугами.

Зокрема, відділенням за рішеннями МСЕК та у відповідності до індивідуальної програми реабілітації інваліда забезпечено путівками на санаторно-курортне лікування 4 інвалідів, протезно-ортопедичними виробами забезпечено 13 інвалідів, 6 – отримали необхідну кількість виробів медичного призначення та медикаментів для лікування. На ці потреби витрачено 485 тис. гривень.

Згідно з визначеною МСЕК потребою на необхідний догляд за інвалідом щомісячно здійснюються: на медичний догляд – 1 потерпілий, виплати на постійний сторонній догляд – 3 інвалідам, на побутове обслуговування – 4 інвалідам. Компенсацію витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговуання отримують 13 потерпілих.

З початку діяльності, згідні Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, на підставі заяви та медичних показань потерпілих, які перебувають на обліку у відділенні, отримали автомобілі 9 інвалідів.

Спеціалісти відділення постійно відвідують інвалідів І групи вдома, під час лікування в ЛПЗ з метою вивчення їх соціально-побутових умов, інших питань. Ведуть роз’яснювальну роботу серед потерпілих на виробництві, членів їх сімей щодо послуг (медична, професійна та соціальна реабілітація, відшкодування матеріальної шкоди, індексація страхових виплат тощо), а також відділенням надаються відповідні роз’яснення законодавства в ЗМІ.

Сьогодні вкрай важливо, аби кожен, хто працює без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем, чітко усвідомлював, що трудові відносини це не тільки гарантована пенсія, а ще й «гарантійний талон» на отримання медичної і соціальної допо­моги від держави, якщо рантом станеться нещасний випадок на робочому місці.

Вірно говорять, що здоров’я, як і везіння, за гроші не придбаєш, але погодьтеся, що в такі тяжкі життєві моменти важливо, щоб люди не залишилися на одинці з бідою. Працівники відділення виконавчої дирекції Фонду у Красноградському районі роблять все для того, щоб полегшити ті негаразди, що спіткали потерпілих та їх сім’ї. А їхні вдячні відгуки – підтвердження тому.

Фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві