Бібліодень для бібліотек району

Одним з основних напрямків роботи бібліотеки є надання методичної та практичної допомоги бібліотекарям району. Набуті на семінарах знання дають змогу співробітникам бібліотек орієнтуватися в соціальних та виробничих умовах, закріплювати, розширювати та поглиблювати свій професійний кругозір.

24 лютого у Красноградській районній бібліотеці відбувся Бібліодень сільського бібліотекаря «Інформаційне забезпечення потреб сільської громади». Мета заходу – підвищення кваліфікації сільських бібліотекарів, в тому числі ознайомлення з новими та актуальними процесами в бібліотечній справі, надання практичних знань та консультування з питань бібліотечної роботи. Учасниками заходу стали 18 сільських бібліотекарів.

Захід відкрила директор бібліотеки Наталія Гришина. З виступу Н.В. Гришиної «Адміністративна реформа і бібліотеки: нові виклики – нові орієнтири – нові рішення» учасники дізнались про адміністративну реформу та її вплив на бібліотечну діяльність. Як висновок,  основне завдання реформи є побудова чіткої, логічної системи місцевого самоврядування, здатної забезпечити нормальне та комфортне життя громадам. Говорили про те, що бібліотекарі мають не шукати в реорганізації бібліотек негативу, а приймати нові виклики, бути вмотивованими на зміни, модернізацію бібліотек, створення комфортного середовища для жителів громади. «Бібліотекам потрібні нові ідеї, нові проекти. Зміни, які відбуваються навкруги, потребують нових рішень, нових підходів, нового стилю та діалогу», – наголосила директор бібліотеки.

Задля активізації бібліотек Красноградського району в соціальних мережах була проведена бесіда на тему “Бібліотека в соціальних мережах”.

Під час бесіди було наголошено не лише на тому, наскільки важливо бібліотекам бути присутніми в різного роду соціальних мережах, але й на те, які можливості відкриваються перед ними в результаті. Які види соціальних мереж існують, як знайти свого постійного відвідувача в мережі, в якій соціальній мережі краще реєструвати свою бібліотеку, як правильно спілкуватись в мережі (культура віртуального спілкування) – це і багато чого іншого цього дня обговорювалось під час бесіди.

Додатково учасники наради мали можливість послухати досвід роботи в соціальних мережах бібліотекаря Миколо-Комишуватської сільської бібліотеки Оксани Режило. Вона наочно ознайомила колег із самостійно створеним блогом своєї бібліотеки (http://bibliokom.blogspot.com), розповіла як популяризувати роботу бібліотеки в соціальних мережах, як просувати свою сторінку у соціальній мережі, як бути активним у соціальних мережах і як зацікавити відвідувача сторінки бібліотеки у соціальних мережах, щоб вони стали користувачами самої бібліотеки. Приклад О. Режило є чудовою мотивацією для інших сільських бібліотекарів нашого району.

Фахівці бібліотеки проконсультували присутніх з питань нормативно-правової документації бібліотеки – обов’язкові нормативні документи, якими повинні керуватись бібліотекарі у своїй роботі, документи, які регламентують діяльність конкретної бібліотеки та кожного технологічного процесу. Крім того, ознайомили з питаннями, що стосуються інформаційно-бібліографічної роботи, комплектування, обліку, зберігання та використання документів бібліотечного фонду; новими формами книжкових виставок та їх оформлення; краєзнавчими аспектами бібліотечного обслуговування тощо. Під час міні-тренінгу «Практична медіа-грамотність» присутні дізнались як правильно аналізувати інформацію, яка подається засобами масової інформації.

На нараді розглядались і інші нагальні питання: діяльність бібліотек в умовах об’єднання територіальних громад, краєзнавча робота в бібліотеках, підготовка до об’їзду бібліотечних закладів фахівцями районної бібліотеки, участь у Всеукраїнському конкурсі дитячого читання “Найкращий читач України – 2017” та інша робота бібліотек району в проведенні масових заходів.

Бібліодень закінчився підведенням підсумків та узагальненням отриманої інформації, яка в подальшому сприятиме покращенню обслуговування місцевих громад.