Харківський регіон є пріоритетним щодо генерації електроенергії

На цьому наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час робочого візиту в Харківську область.

За його словами, завдяки децентралізації генерації електроенергії енергосистема країни вистояла протягом майже 5 місяців ворожих атак. Зокрема Харківська має перспективи щодо газотурбінної генерації.

«Газотурбінна генерація безумовно є маневреною і дає відповідну потужність. Саме таку можливість ми розглядаємо як пріоритетну в Харківському регіоні», – підкреслив Герман Галущенко.

Міністр також зауважив, що попри постійні ворожі атаки Харківщина продовжує отримувати електроенергію з інших регіонів та генерує власну. Тому на сьогодні в області немає дефіциту електроенергії в системі, проблемою залишаються руйнування під час обстрілів мережі.

За даними начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, одним з головних завдань є відновлення електропостачання для майже 35 тисяч абонентів на деокупованих територіях. Близько 11 тисяч споживачів ще перебувають під тимчасовою окупацією.

«В деяких населених пунктах ще тривають обстріли, також продовується розмінування. Погодні умови наразі обмежують цей процес. Тому відновлення електромереж плануємо, враховуючи військову обстановку, за два місяці», – сказав Олег Синєгубов.

Як зазначив начальник ХОВА, на Харківщині зруйновано або частково пошкоджено 18 тисяч об’єктів. Є населені пункти, які повністю зруйновані внаслідок російської військової агресії. Проте позиція Президента та керівництва області полягає у тому, що всі ці населені пункти буде відновлено.