Щодо організації дитячого харчування у закладах освіти

Початок 2021 року став справжнім випробуванням для новостворених громад, а також усіх об’єктів інфраструктури територіальної громади. Для Красноградської системи освіти перехідний період реформування позначився, у першу чергу, проблемами з організацією дитячого харчування. Тендерні закупівлі на продукти харчування та послуги щорічно проводяться відділом освіти наприкінці календарного року. Зважаючи на зміну засновника закладів освіти, яка відбулася 24 грудня 2020 року, а також процес ліквідації відділу освіти Красноградської районної державної адміністрації, виникла певна правова колізія – проводити тендерні закупівлі попередній відділ освіти вже не мав юридичних підстав, а в структурі Красноградської міської ради орган управління освітою взагалі ще не пройшов державну реєстрацію, а відтак і не мав права здійснювати будь-які процедури.

Така ситуація була очікуваною, тому керівникам закладів освіти було дане доручення замовити в грудні продукти харчування, враховуючи відсутність поставок у січні та лютому.

Процедура тендерних закупівель оголошена відділом освіти Красноградської міської ради у січні 2021 року. Наразі визначені переможці на постачання у заклади освіти молока, масла, сиру, сметани. Решта оголошених лотів відбувається у законодавчо визначені терміни. Ще однією проблемою є брак претендентів на надання послуг у сфері харчування для закладів освіти, тому деякі процедури закупівель були оголошені повторно.

Зважаючи на серйозність ситуації, що виникла у закладах освіти, відділ освіти намагається щоденно моніторити наявність продуктів харчування у кожному закладі освіти та здійснювати перерозподіл продуктів між закладами. Крім того, відділом освіти ініційовано питання перед Красноградською міською радою щодо зниження вартості харчування дітей у закладах освіти на січень – лютий 2021 року та здійснення перерахунку батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти.