Україна домовилася про постачання вакцини від COVID-19 відразу після її появи. Президент

Але зараз протидія коронавірусу триває, наголосив Володимир Зеленський під час проголошення щорічного послання до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України.

Він зазначив, що з початком поширення коронавірусу в Україні влада вжила жорстких, але ефективних заходів, завдяки чому вдалося зберегти життя тисячам українців та виграти дуже цінний час.

«Ми обирали між двома сценаріями – поганим та ще гіршим. Удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих. Звісно, ми вибрали перший варіант. Вдалося зберегти життя тисячам українців та виграти дуже цінний час. Бо навіть медичні системи найуспішніших країн були не готовими до коронавірусу, а наша медицина – тим паче», – сказав він.

Глава держави розповів, що на початку пандемії в Україні у державному резерві на полицях були медичні маски, які востаннє закуповувались у 2007 році, і термін їхньої придатності давно минув. Також була зруйнована система лабораторій – їх на той момент було лише п’ять, наразі ж – у десятки разів більше. У країні швидко відновили вертикаль державних санітарних лікарів.

Україна швидко подолала дефіцит медичних товарів у лікувальних закладах та на ринку. Спочатку організували постачання з Китаю та Південної Кореї масок, тестів, дезінфекторів, костюмів та апаратів ШВЛ. Згодом – розгорнули та налагодили масштабне власне виробництво. Серед іншого, в Україні вдвічі збільшили кількість щоденних тестувань, а також почали клінічні випробування вітчизняних препаратів, що суттєво мінімізують ризики ускладнень і смерті.

«Ми підвищили заробітні плати медикам, що протидіють COVID-19, до 300%. Так, через недосконалість бюрократичної системи з виплатами в регіонах були складнощі, але вони – у минулому», – заявив Президент.

Окремо українська влада швидко змінила законодавство, щоб допомогти громадянам та підтримати бізнес у різних сферах. Йдеться, зокрема, про ухвалення законів, необхідних для продовження співпраці з МВФ та фінансової стабільності.

«Ми витримали перший етап та пройшли його з мінімальними втратами. Так, є прогнозоване скорочення економіки та ВВП. Але воно було у всіх країн світу. А у порівнянні з багатьма європейськими країнами наше падіння менше», – наголосив Глава держави.

Володимир Зеленський додав, що ефективні дії керівництва країни допомогли мінімізувати відсоток смертності від коронавірусу. Так, в Україні він становить 1,9%. Водночас в інших європейських країнах цей показник у декілька разів вищий.

«Ми не радіємо і співчуваємо іншим. Більш того – не маємо права розслабитись. Протидія COVID-19 триває. Рекорди з кількості хворих фіксуються у світі щодня, на жаль, Україна – не виняток. Адаптивний карантин і менш суворі заходи безпеки були необхідні для відновлення економіки. Та це не скасовує елементарних правил», – зазначив він.

Глава держави наголосив, що корегування у протидію пандемії вносить і політична боротьба перед місцевими виборами. Адже місцева влада, яка хоче подобатися виборцям, неналежно контролює виконання карантинних заходів безпеки, а подекуди й саботує рішення уряду та організовує багатотисячні концерти на день міста.

«Це гра у «злого поліцейського» в столиці й «доброго» – на місцях. Знайте: можливо, кількість голосів за вас у вашому регіоні буде більшою, але кількість хворих та померлих буде на вашій совісті», – заявив Президент.

Попри все, як наголосив Володимир Зеленський, наша держава подолає пандемію. На переговорах з європейськими партнерами Україна домовилася про постачання вакцини відразу після її появи.

«У нас неймовірні медики та всі інші, хто протидіє коронавірусу. Головне – бути згуртованими», – зауважив Володимир Зеленський та закликав поаплодувати їхній праці.

Окремо Президент звернувся до українців з проханням дотримуватися елементарних заходів безпеки, зокрема – носити маски в громадських місцях.

kharkivoda.gov.ua