Харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

Встановлення меж земельної ділянки в натурі на місцевості

Закон України “Про землеустрій” визначає, що межування земель – це комплекс робіт із встановлення чи відновлення в натурі (на місцевості) меж адміністративно-територіальних одиниць, меж земельних ділянок власників, землекористувачів, у тому числі орендарів, із закріпленням їх межовими знаками встановленого зразка.

Відповідно до ст.106 Земельного кодексу України власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними.

Витрати на встановлення суміжних меж несуть власники земельних ділянок у рівних частинах, якщо інше не встановлено угодою між ними.

Встановлення меж земельної ділянки здійснюється відповідно до Закону України «Про землеустрій» та Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Згідно ч.ч. 1-4 ст.55 Закону України «Про землеустрій» встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів.

Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками встановленого зразка.

 У разі, якщо межі земельних ділянок в натурі (на місцевості) збігаються з природними та штучними лінійними спорудами і рубежами (річками, струмками, каналами, лісосмугами, шляхами, шляховими спорудами, парканами, огорожами, фасадами будівель та іншими лінійними спорудами і рубежами тощо), межові знаки можуть не встановлюватися.

Відповідно до ч.8 ст.55 Закону України «Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) розробляється без надання дозволу Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, у разі передачі у власність чи користування земельної ділянки державної чи комунальної власності, на якій розташовано житловий будинок, право власності на який зареєстровано. Така технічна документація розробляється на замовлення власника житлового будинку. Відповідно до розділу 2 Наказу Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376 “Про затвердження Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками” встановлення меж земельної ділянки складається із наступних етапів: 1. укладення договору із виконавцем на складання технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); 2. підготовчі роботи – аналіз вихідних матеріалів, даних Державного земельного кадастру та ін.; 3. топографо-геодезичні роботи – виконання геодезичних зйомок на місцевості для визначення поворотних точок меж земельних ділянок та встановлення межових знаків (відповідно до Інструкції – за бажанням власника земельної ділянки); 4. камеральні роботи – складання та оформлення технічної документації із землеустрою, щодо встановлення відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками.

Згідно ст.26 Закону України «Про землеустрій», розробниками документації із землеустрою є: юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою; фізичні особи – підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.  Для замовлення технічної документації з суб’єктом господарювання, що надає відповідні послуги укладається договір. Перелік суб’єктів господарювання, що надають відповідні послуги можна дізнатись в управління Держгеокадастру у відповідному районі або за допомогою мережі інтернет. Вартість встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) встановлюється договором та залежить від площі земельної ділянки, складності робіт та інших факторів.

Згідно п.3.12 Наказу Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376 “Про затвердження Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками” закріплення межовими знаками меж земельної  ділянки  в натурі  (на  місцевості)  здійснюється  виконавцем  у  присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників  (користувачів)   суміжних   земельних ділянок  про  дату  і час проведення робіт із закріплення межовими знаками  меж  земельної   ділянки   в   натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно,  не пізніше ніж за п’ять робочих днів  до  початку  робіт  із  закріплення  межовими  знаками   меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки  в  натурі (на   місцевості)  може  здійснюватися  за  відсутності  власників (користувачів) суміжних земельних ділянок у випадку їх нез’явлення якщо вони  були  належним  чином  повідомлені  про  час проведення вищезазначених робіт, про що зазначається у акті прийомки-передачі межових знаків на зберігання.

В результаті закріплення земельної ділянки межовими знаками складається акт приймання-передачі межових знаків на зберігання.

Таким чином, для встановлення меж земельної ділянки необхідно укласти відповідний договір з розробником документації із землеустрою, відповідно до якого виконавцем буде здійснено підготовчі, топографо-геодезичні та камеральні роботи щодо встановлення меж земельної ділянки та закріплення їх межовими знаками.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією або роз’ясненням, Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90, 3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.