На Харківщині готують понад 550 додаткових ліжок для пацієнтів з COVID-19

Про це 18 серпня повідомив заступник голови ХОДА Тарас Пастух.

Наразі в лікувальних закладах Харківщини знаходяться 529 осіб з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції, більшість з них перебуває в закладах, які розташовані на території міста Харкова, зокрема, в обласній інфекційці.

За інформацією Тараса Пастуха, динаміка поширення хвороби вказує на збільшення кількості важких хворих. Уже розпочато роботу щодо перепрофілювання одного з відділень Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні під додаткове відділення інтенсивної терапії.

«Попереднє відділення, яке зараз працює, було спочатку розраховано на 6 ліжок, зараз у ньому розгорнуто 12 ліжок. Проте кількість важких хворих зростає, і потрібно розгортати додаткові потужності для інтенсивної терапії, – розповів Тарас Пастух. – Ми сподіваємось, що за місяць-півтора нам вдасться збільшити кількість ліжок в інтенсивній терапії до 20-ти та забезпечити необхідним обладнанням цей заклад».

Збільшується й загалом кількість ліжко-місць в інфекційці.

«Розуміючи додаткову потребу, за допомоги обласної ради було прийнято рішення передати частину ліжок дитячої обласної інфекційної лікарні для дорослої. Там зараз обладнано 150 ліжок, до 100 з яких підведено централізований кисень», – сказав заступник голови ХОДА.

Він повідомив, що триває добір персоналу в обласну інфекційну лікарню.

«Зараз штатний розпис заповнений майже 100-відсотково, але перед керівництвом обласної інфекційної лікарні є завдання додатково набрати працівників – фінансування з НСЗУ на ці цілі передбачається», – уточнив Тарас Пастух.

Щодо підготовки Харківської області до другої хвилі розповсюдження коронавірусної інфекції, за словами заступника голови ХОДА, у регіоні готуються розгорнути ще 555 ліжко-місць для пацієнтів з ковідом – на території міста Харкова.

«Це будуть два обласні заклади та два міські заклади. Тут є повна взаємодія з містом. З обласних закладів – це обласна клінічна лікарня, окремий корпус, та обласна травматологія. З міських – це 18-та лікарня та додаються ліжка в 17-й лікарні», – сказав Тарас Пастух.

Він зазначив, що зараз у цих закладах проводяться роботи щодо підготовки місць та під’єднання їх до централізованої подачі кисню.

«Завдання є перед кожною обласною адміністрацією довести показник до 80% централізованого кисню для наших хворих», – додав заступник голови ХОДА.