Голова ХОДА провів онлайн-зустріч із маршалом Великопольського воєводства

Олексій Кучер та Марек Возняк обговорили хід адміністративної реформи в Україні, розвиток співпраці регіонів України та Польщі у сфері екології та домовилися зустрітися особисто після скасування карантинних обмежень.

Під час зустрічі голова ХОДА відзначив, що Харківська область та Великопольське воєводство мають давню історію стосунків, делегація воєводства відвідувала Харківщину ще в 2009 році.

«Ці історичні теплі стосунки нам потрібно не просто зберегти, але я хотів би, щоб ми навіть їх розвивали», – сказав Олексій Кучер.

Він також подякував польським партнерам за підтримку в реалізації процесів децентралізації та об’єднання громад в Україні.

«Реформа ще триває, але величезний крок вперед ми вже зробили. Ми сформували всі об’єднані територіальні громади, зараз на території Харківської області їх затверджено 56. Ми сформували спроможні громади та сподіваємось, що після виборів, які відбудуться 25 жовтня, вони всі запрацюють, перейдуть на прямі бюджетні відносини з центральними органами влади», – сказав Олексій Кучер.

Маршал Великопольського воєводства Республіки Польща Марек Возняк підтримав ініціативу керівника області щодо активізації міжрегіональної співпраці та запропонував одним з пріоритетних напрямків екологічний.

«Я вважаю, що пріоритетом, де ми можемо знайти співпрацю, безперечно буде охорона клімату, охорона навколишнього середовища. Адже Харківщина як промисловий регіон буде стикатися з цими проблемами. І Великопольське воєводство відчуває досить сильний тиск з боку навколишнього світу, щоб питання, які стосуються охорони клімату, вирішувалися в пріоритетному порядку», – відзначив Марек Возняк.

Керівник Харківської області наголосив, що покращення екологічної ситуації в області визначено ним одним з пріоритетів у роботі.

«Ми зараз багато робимо для того, щоб  покращити екологічний стан Харківського регіону, тож ваші пропозиції збігаються з моїми пріоритетами», – сказав Олексій Кучер.

Олексій Кучер і Марек Возняк домовилися про особисту зустріч після скасування карантинних обмежень та відзначили, що формат міжрегіональної співпраці надалі може бути розширений: до нього може долучитися ще один регіон Польщі – Мазовецьке воєводство.

https://kharkivoda.gov.ua