Посилювати чи послаблювати карантинні заходи в області – вирішуватимуть районні та міські комісії

Таку ухвалу прийняла регіональна комісія з питань техногенної та екологічної безпеки 3 липня.

Засідання пройшло під керівництвом голови ХОДА Олексія Кучера.

Він зазначив, що протягом тижня епідеміологічна ситуація в області погіршується. На даний час регіон не може послаблювати карантин через невідповідність одному з 4-х критеріїв, визначених  головним санітарним лікарем країни.

Так, за даними обласного лабораторного центру, в регіоні існує негативна тенденція за показником динаміки захворюваності протягом останніх 5 днів. Якщо нормативний критерій складає 10%, то фактично маємо від 17,73 до 32%.

«Інший показник – питома вага осіб, які інфіковані вірусом Сарс, серед кількості обстежених людей. Протягом чотирьох днів вона складала майже 12% при нормативі 11%, – зазначила в.о. директорки центру Неля Новіцька. – За останній тиждень в регіоні підтверджено 272 випадки захворювання на Ковід-19, що складає 10,11 на 100 тис. населення, проти 9,29 за попередній тиждень. Серед хворих 83% – мешканці міста Харкова. По Харкову показник захворюваності складав від 15 до майже 17 на 100 тис населення».

Також  останнім часом серед мешканців Харкова відмічається збільшення кількості тяжких випадків захворювання, які потребують госпіталізації.

Так, у лікарнях в районах області на даний час загалом перебувають 33 хворих з ковід. Натомість в обласній інфекційній клінічній лікарні знаходяться сьогодні 219 осіб, з яких мешканці області – 20 осіб, решта –  хворі з міста Харкова.

«При цьому в області хворі здебільшого поступають в лікарню на ранніх стадіях захворювання. Їм вчасно встигаємо надавати допомогу, і люди за 10 -1 4 днів повертаються додому. Ситуація в обласній лікарні інша. Серед 30 хворих , яких госпіталізують у заклад, 5-7 хворих з діагнозом. Всі інші фактично поступають з підозрою. Це говорить про те, що ці хворі не були виявлені в ранніх стадіях – як контактні особи до інших хворих. Тоді б вони були взяті на облік і відповідно отримали б вчасно медична допомогу», – пояснив керівник робіт з ліквідації наслідків епідемії в області, заступник голови ХОДА Тарас Пастух.

Враховуючи те, що епідситуація в області та в місті Харкові докорінно різниться, комісією було ухвалено рішення: надати змогу на місцях вирішувати, посилювати чи послаблювати карантин.

«Ми надаємо можливість кожній територіальні одиниці визначитися. Керівництво на місцях має  провести відповідні комісії і прийняти рішення, враховуючі дані, які будуть надані головним санітарним лікарем області щодо всіх 4 критеріїв, необхідних для послаблення карантину. Необхідно зрозуміти: якщо, наприклад, в Балаклійському районі все добре – чому вони повинні вводити певні обмеження. Якщо керівництво району відпрацьовує на 100%, вчасно виявляє хворих, якщо показники повністю відповідають можливості послаблення карантину, район не має страждати», – пояснив Олексій Кучер.

Він також звернувся до представників міста Харкова з проханням посилити роботу зі своєчасного діагностування хворих на Ковід.

«Ми вимушені звернути увагу на те, що в нас високий показник смертності. На жаль, в місті Харкові хворі виявляються вже на запущених стадіях. Тому я вкотре звертаюсь до первинної ланки, до медичних працівників – необхідно жорстко приділяти увагу цьому і все робити, для цього щоб виявлялися захворілі на ранніх стадіях», – підкреслив голова ХОДА.

https://kharkivoda.gov.ua