Харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

Особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх

В усі часи актуальною проблемою є підліткова злочинність, необхідність вирішення якої стає не тільки перед працівниками поліції, а й перед всим суспільством. Адміністративна відповідальність є одним з видів юридичної відповідальності, є складовою адміністративного примусу і наділена всіма його ознаками. Основні риси адміністративної відповідальності полягають у тому, що її підставою є адміністративне правопорушення (проступок). Особи, які на момент вчинення адміністративного правопорушення досягли 16-річного віку, підлягають адміністративній відповідальності. До неповнолітніх віком від 16 до 18 років, які скоїли адміністративні правопорушення, можуть бути застосовані заходи, передбачені ст.24-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; попередження;  догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Заходи впливу мають виховний характер і можуть бути застосовані до неповнолітніх, які скоїли адміністративний проступок у віці від 16 до 18 років, якщо орган адміністративної юрисдикції дійде до висновку, що виправлення правопорушника можливе без застосування до нього більш суворішого адміністративного стягнення. У сукупності ці заходи створюють систему, що складена з урахуванням збільшення тяжкості примусових заходів від менш суворих до суворіших. Також зауважимо, що скоєння адміністративного проступку неповнолітніми є обставиною, що пом’якшує відповідальність. Пояснюється це тим, що  неповнолітні не мають загалом стійкої психіки, навичок правочинної поведінки, достатнього життєвого досвіду, не завжди усвідомлюють ту шкоду, яку вони заподіюють, легко піддаються впливу інших осіб, особливо старших за віком, що часто стають організаторами або відтворювачами скоєння правопорушень. Все це ураховується, а також те, що неповнолітні легко піддаються виховному впливу і можуть виправитись без застосування до них жорстких заходів адміністративного стягнення.

У випадку вчинення особами у віці від  16 до 18 років наступних правопорушень, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах. Цими правопорушеннями є: незаконне вироблення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах; дрібне викрадення чужого майна; порушення правил експлуатації транспортних засобів; керування транспортними засобами в стані сп’яніння, дрібне хуліганство; поширювання неправдивих чуток; злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського; порушення порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї.

За вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення: попередження; штраф; оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення; конфіскація: предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення; позбавлення спеціального права; виправні роботи. Неповнолітні, які не досягли встановленого в законі віку 16 років згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, є малолітніми і адміністративній відповідальності не підлягають, оскільки визнаються нездатними усвідомлювати значення своїх дій та керування ними. У цьому разі відповідальність покладається на їх законних представників, загалом це можуть бути штрафні санкції.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією або роз’ясненням, Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90,3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.