Харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

На сьогоднішній день стягнути аліменти значно простіше, оскільки законодавчо передбачена можливість стягнення аліментів не лише у порядку позовного провадження, а й в порядку наказного, що суттєво спрощує порядок стягнення аліментів.

Частиною 5 ст.183 Сімейного кодексу України передбачено, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

У разі, якщо позивач претендує на більшу частку від доходу ніж зазначеного у ст.183 Сімейного кодексу України, додатково просить аліменти на особисте утримання до досягнення дитиною трирічного віку або ж бажає отримувати кошти у твердій грошовій формі у розмірі більшому ніж 50-відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, справа буде розглядатись лише в порядку позовного провадження.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50-відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При визначенні розміру аліментів враховується: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини.

Відповідно до п.4 частини першої статті 161 Цивільно процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Судовий наказ про стягнення аліментів являє собою спрощену форму цивільного судочинства і дозволяє у прискореному порядку отримувати грошове утримання на неповнолітніх дітей. Судове засідання у наказному провадженні не проводиться, сторони в суд не викликаються, а рішення приймаються суддею на підставі певного пакету документів (це може бути-свідоцтво про шлюб або розлучення; свідоцтво про народження дітей або встановлення батьківства; довідки з місця проживання заявника).

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією або роз’ясненням, Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Красноград, вул.Бєльовська, 90, 3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.