Працівники промислових підприємств Харківщини отримають допомогу по частковому безробіттю

На регіональному рівні вдалось розробити механізм, який дозволить підприємствам отримати фінансову компенсацію через центр зайнятості.

Це питання стало одним з головних під час наради голови ХОДА Олексія Кучера з керівниками промислових підприємств області та територіальних управлінь центральних органів влади.

«Президент неодноразово наголошував на тому, що нам необхідно збільшувати кількість робочих місць. Зараз, в умовах карантину, для нас головне питання – зберегти робочі місця на наших підприємствах», – сказав голова ХОДА.

Він відзначив, що на рівні області проведена консолідована робота з керівниками територіальних управлінь центральних органів влади. Вона дозволить робітникам підприємств, які працюють за окремими графіками, отримати фінансову компенсацію.

«Центром зайнятості було прийнято рішення щодо підтримки наших підприємств», – сказав Олексій Кучер.

Промисловці Харківської області, що звернулись до центру зайнятості, зможуть отримати допомогу по частковому безробіттю. Для цього необхідно було узгодити низку питань – зокрема, в оформленні документів ДФС, Пенсійним фондом тощо. Зараз це вдалося зробити. За інформацією директора Харківського обласного центру зайнятості Володимира Міненка, першими в області таку компенсацію отримають 5 підприємств: «Турбоатом», Харківська бісквітна фабрика, ХКФ «Харків’янка», «Велмаш-Україна» (м. Дергачі) та «Екіпаж» (Первомайський район). До центру вже надійшли звернення й інших харківських промисловців, у тому числі заводу ім. Малишева та плиткового заводу.

«По Україні ми майже єдині, хто працює по цьому напрямку діяльності, – відзначив Володимир Міненко. – Допомога може виплачуватись протягом максимального терміну – 6 місяців, максимальна сума, яку ми можемо сплатити цим 5 підприємствам, становить 66 мільйонів. Роботодавець буде давати конкретно по кожному місяцю списки, скільки людей були в стані часткового безробіття та скільки коштів ми повинні перерахувати».

Так, в АТ «Турбоатом» розраховують, що на фінансову допомогу своїм робітникам за квітень отримають 2 млн грн.

«Щодня в нас працює 1500 людей, 1000 – за графіком. Ця тисяча людей працює в тому графіку, який дозволяє забезпечити їм матеріальну підтримку в рамках закону. Ми це уважно контролюємо», – розповів генеральний директор підприємства Віктор Суботін.

Він відзначив, що попри карантин підприємство не скорочує обсяги робіт та розраховує повністю виконати фінансовий план на рік.

Так само утримати обсяги виробництва та зберегти робочі місця розраховують на Харківській бісквітній фабриці. Генеральна директорка підприємства, президентка корпорації «Бісквіт-Шоколад» Алла Коваленко повідомила, що зараз фабрика працює практично всіма підрозділами. Організовано підвезення робітників, що живуть у найближчому пригороді. У підприємства дещо скоротився збут на Західній Україні та в деяких країнах Європи, але ці обсяги намагаються перекрити іншими країнами.

«Падіння невелике буде, проте ми намагаємося максимально зберегти персонал, – відзначила Алла Коваленко. – Найважливіше зараз – це зберегти персонал, щоб він був здоровий та отримав нормальну зарплатню».

Голова ХОДА подякував керівникам підприємств, які роблять усе для збереження робочих місць.

«Ми всі розуміємо, що рано чи пізно ця карантинна криза закінчиться, і нам необхідно буде рухатись далі та розвивати харківську промисловість. Дуже важливо зберегти колективи», – наголосив керівник області.

Посилання