Управління соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації інформує

     Заробітна плата «в конверті» – є невигідною як для держави, так і для працівника

Згідно з Конституцією України, людина, її життя та здоров’я, честь та гідність, недоторканість визнаються найвищими соціальними цінностями. Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

В умовах сьогодення характерним явищем нашого суспільства є нелегальна зайнятість. Люди, які зустрічаються з проблемами працевлаштування, мають пам’ятати, що неоформлений роботодавцем у встановлений Законом термін відповідний трудовий договір є грубим нехтуванням законодавства про працю. Це, в свою чергу, тягне за собою низку проблем і для самого працівника, а саме: втрату за цей період права на матеріальне забезпечення у випадку безробіття та у разі часткової або повної втрати працездатності, при виході на пенсію, не включення часу нелегальної роботи до трудового (страхового) стажу.

Виплата заробітної плати у «конвертах» – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

Як показує практика, чимало фізичних осіб, що використовують найману працю, не поспішають реєструвати трудові договори з працівниками, мотивуючи це проведенням «випробування», потребою «придивитись», що триває не один місяць, а то й рік. Застосування праці працівників без оформлення трудових відносин – є одним з найпоширеніших порушень у сфері трудових відносин. Приховування реальної зайнятості породжує зменшення дохідної частини державного та місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, кошти яких спрямовуються на виконання функцій держави.

Відсутність цивілізованих трудових відносин, з одного боку,- позбавляє можливості працівників захисту  своїх трудових прав, у тому числі й на виплату заробітної плати, на пільги, соціальні гарантії, пенсійне забезпечення, з іншого — свідчить про наявні порушення законодавства, як працедавцем — виплати заробітної плати працівникам, а саме ухилення від сплати податків і обов’язкових платежів.

Працівник, який отримує зарплатню в «конверті», виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Для багатьох зарплата у «конвертах» стала звичним явищем і навіть нормою. Так, працівники думають, доки молоді, можуть не влаштовуватись на роботу офіційно, навіщо платити податки. Нелегальне працевлаштування та зарплата «в конверті» є прямим шляхом до злиденної старості. Адже відсутність відрахувань єдиного соціального внеску приведе до мінімальної пенсії або її відсутності. Нелегальне працевлаштування обмежує працівника також у доступі до соціальних гарантій.

Отже, під час оформлення трудових відносин з роботодавцем працівник повинен знати, що трудовий договір укладається в письмовій формі і є обов’язковим. Період роботи заноситься до трудової книжки працівника. Робота за трудовим договором захищає права працівника і зараховується до страхового та загального стажу працівника.

Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення.

Вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення на повний робочий день та виплату заробітної   плати   відповідно   до  законодавства  – прозоро і чесно, не погоджуйтесь на неповну зайнятість та виплати у «конвертах».

Отримуючи заробітну плату у «конверті» чи маючи інше джерело доходу без сплати страхових внесків – ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім…

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат. Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

Тож зваживши всі «за» і «проти» офіційного працевлаштування зробіть правильний вибір.

Шановні громадяни!

Не дайте позбавити себе соціальних благ, забезпечте собі старість та не дайте зробити себе порушниками законодавства.

Шановні роботодавці! Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найманих робітників, виплачуйте і відображайте у звітності реальну заробітну плату.

Пам’ятайте, що за порушення трудового та податкового законодавства роботодавці, які використовують найману працю неоформлених працівників і неофіційно виплачують заробітну плату несуть адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність. 

Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники. Цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із зарплатами у «конвертах».