ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ ЯК ГЛОБАЛЬНА ПРОБЛЕМА

Одним із найтяжчих злочинів в усьому світі є торгівля людьми. Торгівля людьми є не лише сучасною формою рабства, яке порушує права людини, а й тяжкою формою насильства, що спричиняє ризик для її здоров’я. Жодна країна світу не може убезпечити себе від торгівлі людьми, і Україна не є виключенням.

Негативна  соціально – економічна ситуація, низький рівень правової освіти частини населення, насильство проти жінок та дітей, корупція, політична нестабільність, безпринципність злочинів  та зростаючий попит на дешеву або неформальну працю, створюють сприятливі умови для процвітання цього виду злочину.

Особлива суспільна небезпека цього виду злочину полягає в тому, що людина стає предметом купівлі продажу, фактично річчю, яку злочинці можуть купити, продати, віддати під заставу, піддати сексуальній чи трудовій експлуатації, змусити до насильницького донорства, вбити.

Торгівля людьми здійснюється в різних формах. Вона динамічна, схильна до адаптації та, подібно до інших форм злочинної   діяльності, носить постійний характер, метою якого є ухилення від заходів правоохоронних органів щодо протидії цьому злочину.

Кримінальним  кодексом України за даний злочин передбачена кримінальна відповідальність:

Стаття  149. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини

  1. Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
  2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.
  3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти.

Номер телефону Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

        

0 800 505 501(безкоштовно зі стаціонарних телефонів) та 527

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації   

          

0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного)

В Красноградському районі  відповідальним структурним підрозділом щодо надання допомоги особам, постраждалим від торгівлі людьми є Управління соціального захисту населення Красноградської райдержадміністрації, яке знаходиться за адресою:

м. Красноград,  вул. Бєльовська 84, тел. (05744) 73802