Легалізація заробітної плати – основа стабільного майбутнього

На даний час виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя. Виплати у «конвертах» стали одною із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не тільки в тому, що бюджет недоотримає кошти, використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів, і перш за все це втрата страхового стажу для призначення пенсії.

Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Надаючи згоду працювати на таких умовах, робітники самі позбавляють себе соціальних гарантій.

Здебільшого проблемним питанням щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, тобто підприємець, частково приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах.

Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.

23 січня 2020 року районна робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, яка діє при Красноградській РДА відвідала 6 суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців) з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо дотримання вимог чинного законодавства по виплаті заробітної плати та легалізації найманої робочої сили.
Фізичним особам-підприємництва та найманим працівникам було розповсюджено відповідні інформаційні буклети та листівки з порадами, а також телефонами гарячих ліній.

Шановні роботодавці району! Закликаємо Вас зробити крок на зустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах».