Куріння або здоров’я — вибирайте самі!

В цивілізованому світі останнім часом полку курців значно поменшало. Україну, навпаки, така тенденція обійшла стороною: у нас за останні 20 років поширеність куріння зросла майже на 15%, в Україні курить більше половини дорослого населення , серед них палить більше 10% жінок. Також, за деякими дослідженнями, серед стар-шокласників у школах курить близько 53%. Внаслідок цього Україна займає перші місця в Європі за розповсюдженням тютюнопаління.

Дослідженнями доведено ,шкода паління у  димі тютюну ,в якому утримується більш ніж 30 отруйних речовин: Нікотин, Вуглекислий газ, Окис вуглецю, Синильна кислота, Аміак, Смолисті речовини, Органічні кислоти тощо. 1-2 пачки сигарет містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує, що ця доза вводиться в організм не відразу, а дробно. Регулярне поглинання невели-ких, не смертельних доз нікотину викликає звичку, пристрасть до куріння і є, свого роду, наркоманією

Негативний вплив тютюнопаління особливо небезпечний для підлітків, вагітних жінок та жінок, які годують груддю. Нікотин є вдвічі небезпечнішим для дитячого організму, в порівнянні з дорослим. Вагітні жінки наносять непо-правну шкоду своїм ще не народженим дітям. У курящих жінок діти народ-жуються з меншою вагою, ніж у некурящих, з фізичними дефектами кінцівок, з глухотою, розумово відсталі. .

Паління, є причиною смертей : від раку легень,  від хронічних захворю-вань легень, від ішемічної хвороби серця  . З 100 випадків захворювання на туберкульоз легень 95 припадає на курців. Статистичні дослідження показали, що у курців часто зустрічаються ракові пухлини органів – шлунку, гортані, нирок. Дуже часте паління веде до розвитку хронічного бронхіту, що супро-воджується постійним кашлем і неприємним запахом з рота. У результаті хронічного запалення бронхи розширюються, розвиваються важкі наслідки – пневмосклероз, емфізема легень тощо.

Курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить, в середньому кожна сигарета скорочує тривалість життя на 6 — 10 хвилин.

Курці наражають на небезпеку не тільки себе, але й оточуючих людей. У медицині існує термін “Пасивне паління”. В організмі тих, хто не палить, після перебування в напаленому приміщенні визначається значна концентрація нікотину

Кинути курити треба відразу і  назавжди, тоді швидко згасає цей  умовний рефлекс. Курець із будь- яким стажем може відвикнути від тютюнового зілля. Важливо  переконатися у шкоді куріння і мати силу волі. Кожен раз треба гасити бажання закурити – попити воду (сік), з’їсти цукерку або глибоко подихати.

Шкода куріння очевидна. Ми не  повинні миритися з таким злом  і якщо самі не курите, то допоможіть людині яка курить позбутися від цієї згубної звички.