Стан справ у сфері культури заслухано на апаратній нараді РДА

16 грудня у райдержадміністрації відбулася апаратна нарада під головуванням заступника голови райдержадміністрації Олександра Машка.

На нараді завідувач сектору культури і туризму райдержадміністрації Наталія Сіліна проінформувала присутніх про стан справ у сфері культури.

Вона зазначила, що до базової мережі закладів культури Красноградського району входять:

– районний Будинок культури;

– сільські Будинки культури та клуби;

– районна бібліотека;

– сільські бібліотеки;

– краєзнавчий музей;

– школа мистецтв.

Кількість працюючих осіб у цій сфері – 145 чоловік.

Красноградська районна бібліотека в 2019 році була відремонтована за підтримки німецьких партнерів на суму 384,591 тис.грн.

На сьогодні книжковий фонд бібліотек району нараховує 379323 примірників. Поповнення фондів бібліотек району, в основному, проходить за рахунок надходжень з обласної бібліотеки. За 2019 рік книжковий фонд бібліотек поповнився на 2236 примірників.

У районній бібліотеці для дітей працює ляльковий театр «Казкарик».

У відділі культурно-дозвілєвої діяльності «молодіжний ХАБ» районної бібліотеки створено осередок активної молоді міста, який займається волонтерською діяльністю, бере участь в проектах і грантах з метою розвитку бібліотеки і міста.

За 2019 рік в Красноградському краєзнавчому музеї було прийнято – 7256 відвідувачів. Організовано 192  екскурсії.

Фонди Красноградського музею складають 34340 одиниць збереження основного фонду і 2100 науково-допоміжного.  Зібрано і науково оброблено 95 нових експонатів.

З метою популяризації музейного закладу працівниками краєзнавчого музею постійно проводяться масові розважальні, культурно-мистецькі, освітні та інші заходи.

На теперішній час в школі мистецтв працюють 26 викладачів. Школа має музичне та художнє відділення, де навчаються 205 учнів.

Учні школи в 2019 році брали активну участь в міських, районних та обласних мистецьких заходах, фестивалях та конкурсах.

Культурним центром Красноградщини є районний Будинок культури, який організовує і проводе різноманітні форми клубної роботи для всіх верств населення та є методичним центром для сільських клубних закладів. При районному Будинку культури працюють гуртки художньої самодіяльності, творчі об’єднання, студії, окремі виконавці, майстри декоративно-ужиткового мистецтва, творча робота яких направлена на задоволення культурних потреб нашої громади.

У районному Будинку культури проводиться багато різноманітних заходів у тому числі для дітей та молоді.  Це дитячі ранки, демонстрація кінофільмів у 3-D форматі, концерти, конкурсні програми, творчі вечори, диспути, зустрічі, вечори відпочинку та ін.

Діти можуть відвідувати такі гуртки: зразковий танцювальний колектив «Крапелька»; танцювальний гурток «Імпульс» (стиль брейк-данс); танцювальний гурток «Латин Степ» (спортивно-бальні танці); аматорський театр «Арт-Є діти», молодь може розкрити свої таланти у вокальному ансамблі сучасної пісні «Баргузіни», аматорському театрі «АРТ-Є»; відвідати гурток козацької майстерності «Булат». Працює на базі РБК на громадських засадах аматорська відео студія «Творче життя».

Для людей старшого віку працюють хор «Джерело» та вокальний ансамбль «Спогад».

Разом з тим рівень задоволення культурних потреб сільських мешканців, особливо дітей та молоді, не відповідає вимогам часу. 43% сільських закладів не мають стаціонарного опалення і потребують капітальних і поточних ремонтів. У деяких клубних закладів роками не оновлюються комплекти сценічних костюмів, не вистачає необхідної музичної та звукопідсилювальної апаратури, меблів, обладнання.

«Така ситуація потребує здійснення комплексу заходів, що дозволять зберегти мережу, покращити матеріально-технічну базу сільських закладів культури, вдосконалити рівень художнього мистецтва, ініціювати нові форми організації змістовного культурного дозвілля сільського населення» – зазначив заступник голови райдержадміністрації Олександр Машко.