Обираємо професію

Фахівці з профорієнтації  Красноградської  районної філії  Харківського обласного  центру  зайнятості з року в рік запроваджують нові форми та методи роботи з учнівською молоддю, адже  спектр послуг  служби зайнятості підростаючому поколінню постійно  розширюється.

Правильний вибір професії зумовлює моральне задоволення, позитивну самооцінку, високу продуктивність праці в майбутньому, кар′єрне зростання. Він є точкою, в якій сходяться інтереси особистості та суспільства, поєднання особистих і загальних інтересів.

Випускники при виборі професії  дуже часто допускають  помилки: поділяють  професії на “престижні” й “непрестижні”; ототожнюють навчальний  предмет  з професією; переносять  ставлення до людини – представника професії на саму професію; обирають  професію під чиїмсь впливом; мають застарілі уявлення про характер праці у сфері матеріального виробництва.

Саме з метою подолання цієї проблеми та мотивації учнівської молоді до свідомого вибору актуальних та сучасних професій, 10  жовтня  2019 року фахівець відділу активної підтримки Дарина Литовченко провела зі  старшокласниками  Попівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. Наталинської сільської ради профорієнтаційний урок «Вибір професії – твій вибір».

Учасникам  заходу  надана інформація щодо   стану ринку праці нашого регіону, актуальні професії  сьогодення. Старшокласників зацікавила інформація про професії  майбутнього та вимоги  до майбутнього  молодого професіонала.

Фахівець  акцентувала увагу учнів на те, що під час обрання подальшої професійної діяльності, кожна молода людина повинна  ознайомитись із    психограмою  та  професіограмою професії ,  співставити власні  інтереси, здібності з освітньо-кваліфікаційними вимогами до професії, поміркувати над тим, чи буде актуальною  ця професія сьогодні і в майбутньому.

Служба зайнятості вже багато років поспіль допомагає випускникам свідомо обрати майбутню професію: кожен учень може звернутись за індивідуальною професійною консультацією до фахівців з профорієнтації, пройти профорієнтаційне тестування як в приміщенні філії, так і в режимі онлайн – тестування на  порталі Державної служби зайнятості «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа»,  отримати кваліфіковані поради та рекомендації щодо подальшого навчання.

Щоб старшокласники мали змогу більш детально ознайомитись із спектром послуг служби зайнятості учнівській молоді, всім учасникам заходу фахівець вручила іміджеву продукцію та буклети.