Небезпека від спалювання листя

З приходом осені  жителі  Красноградського  району  традиційно починають прибирати сміття, опале  листя і суху траву з присадибних і дворових територій, городів і парків і спалювати все це у вогнищах. У загальну купу з листям , як правило, потрапляють різні побутові відходи. Іноді ми навіть не здогадуємося який димовий коктейль піднімається в атмосферне повітря.

Кілограм сухого листя впродовж весни та літа накопичує близько 100 міліграмів сірки, 25 мг хлористого водню, 6 мг алюмінію, 20 мг свинцю, 150 мг титану.

З однією тонною листя у повітря викидається  близько 9 кг диму. До його складу входить низка  канцерогенів  і майже всі хімічні елементи таблиці Менделєєва.  Надзвичайно небезпечний коктейль із цих речовин  ми вдихаємо на повні груди. Це призводить до виникнення і загострення хвороб дихальних шляхів: бронхіальних астм, бронхітів, ринітів, тонзилітів. Людина при цьому відчуває  першіння  в горлі, починає кашляти .

Загострення алергій , погіршення роботи серця через зменшення об’ємів кисню, що потрапляє в кров, запаморочення, головний біль – це не повний перелік ускладнень. Та найстрашнішою  небезпекою є ризик виникнення онкологічних захворювань.

Згідно діючого законодавства в Україні передбачена  адміністративна  відповідальність.

Так , відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф на громадян від 340 до 1360 гривен, на посадових осіб та на підприємців  – від 850 до 1700 гривен. Складати протоколи про порушення мають права уповноважені  на це працівники органів місцевого самоврядування.

Пам’ятайте, для того щоб  зменшити  забруднення  повітря та погіршення  здоров’я людей: не спалюйте  опале  листя, використовуйте компостування  на власній  садибі  то  виходить якісне та екологічно  чисте добриво.

Красноградське  районне  управління Держпродспоживслужби