Що буде за несплату ЄСВ фізособі-підприємцю?

Управління праці та соціального захисту населення акцентує увагу, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, і виконуються у першу чергу.

Обов’язки платників ЄВ виникають у ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, членів фермерського господарства та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення.

Також слід пам’ятати, з 1 січня 2017 року всі фізичні особи – підприємці мають сплачувати ЄВ за себе на рівні мінімального страхового внеску щоквартально за винятком пільгової категорії. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який у 2019 році становить 918,06 грн (4 173 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22%);

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються штрафні санкції, пеня, зокрема:

  • на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу;
  • за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум;
  • за донарахування ДФС або платником своєчасно не нарахованого внеску накладається штраф у розмірі 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ;
  • за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

Насамкінець, боржникам – приватним підприємцям особливо слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно приватного підприємця, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.