Коментар Юлії Світличної з нагоди Дня Конституції України

Щиро вітаю всіх жителів Харківщини з Днем Конституції України! Сьогодні нашому Основному Закону виповнюється 23 роки. Він молодший за Незалежну Україну, проте маємо пам’ятати, що конституційна історія нашої країни значно багатша.

Основи сучасної демократичної європейської України були закладені ще в 1710 році, коли світ побачила Конституція Пилипа Орлика. Цей документ був надзвичайно прогресивним для свого часу, а в наші часи залишається незаперечним свідченням історичного прагнення нашого народу до побудови демократичного суспільства та державотворення на базі суспільного договору. Сучасна українська Конституція – так само, як Конституція Пилипа Орлика у XVIII столітті – є одним із найпрогресивніших документів свого часу у світі. Основний Закон гарантує ключові права громадян України, закріплює відносини між громадянином та державою, що базуються на рівності та свободі слова, мислення й волевиявлення.

Як і понад три сторіччя тому, сьогодні український народ відстоює європейські демократичні цінності та бореться за них та за свою землю зі зброєю в руках. Тож День Конституції – це важливе свято для кожного громадянина вільної та гідної держави, в якій кожен – це особистість, а всі разом – велика сила.

Зі святом, дорогі земляки!

Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична