11 травня – Всесвітній день мігруючих птахів

Щороку  з метою підвищення обізнаності з питань, що стосуються мігруючих птахів, а саме для вжиття заходів з їх збереження, міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день мігруючих птахів. З 2018 року Всесвітній день мігруючих птахів відзначають двічі на рік, у другу суботу травня та жовтня, і крім того, протягом року, коли мігруючі птахи перебувають у певній місцевості. Всесвітній день мігруючих птахів у 2019 році припадає на  11 травня та 12 жовтня.

Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (СМS), Угода про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів ( AEWA) та неприбуткова організація « Довкілля для Америки» (EFTA) об’єднали зусилля для посилення глобального визнання та оцінки мігруючих птахів. Тема цьогорічного Всесвітнього дня мігруючих птахів: « Захист птахів : вирішення питань забруднення пластиком!»-повинна привернути увагу до негативного впливу забруднення пластиком для мігруючих птахів та їх середовищ існування».

З щорічним виробництвом більше 300 млн. т, пластик є одним з найбільш широко використовуваних матеріалів у світі. Варто звернути  увагу те, що пластик використовують для своєї основної мети лише на мить у порівнянні з його життєвим циклом від 20 до 500 років. Легкі  частини  пластику  легко транспортуються до екосистем через сили природи, що викликають серйозні загрози мігруючих видів у всьому світі. За оцінками, 8 млн. т пластикових відходів надходять у світові океани щороку. Що ще гірше, пластик не  розчиняється, а розбивається на дрібні частинки водою, сонячним світлом і вітром, і це часто призводить до летальних випадків птахів через проковтування і заплутування. На жаль, наявність крил не допомагає птахам уникнути загрози пластика. Мертві пташенята зі шлунками, повними пластика, заплутані і задушені пластиковими кільцями і сітками, – це занадто реальні наслідки того, що від пластика  гинуть птахи та інші тварини.

Поведінка в пошуках їжі робить морських птахів схильними до поглинання пластика. Плаваючи на поверхні води, яка покрита водоростями, виробами з  пластмаси для одноразового використання,  птахи  легко приймають все це  за здобич, їдять самі та  годують пластиком  своїм пташенят. У разі проковтування виникають різні   пошкодження.  Гострі пластикові частинки викликають негайну смерть шляхом проколювання внутрішніх органів. Але в основному, споживання пластику призводить до хронічного почуття голоду, оскільки дає відчуття повного шлунку без будь-якої харчової цінності. Токсичність хімічних речовин, що покривають пластик, є додатковою загрозою.

Шари пластиковим покриттям водно-болотних угідь призводять до багатьох випадків заплутування і уловлювання. Покинуті рибальські снасті є однією з найпоширеніших причин, що призводять до явища, що називається «примарним рибальством». Хворі птахи або травмовані  підхоплюють інфекції та в кінцевому підсумку тонуть. Нерідко птахи, які потрапили в таку  пастку,  стають обмеженими в своїх рухах і легко стають здобиччю інших тварин.

Кількість морських птахів, що вмирають від впливу пластмаси, щорічно становить  1 мільйон та постійно зростає. Дослідження підкреслює актуальність цього питання: не тільки 90 відсотків морських птахів мають пластик, але при такій швидкості частка морських птахів, що вживають пластик, до 2050 року досягне 99 відсотків. Дослідження показують, що місцеві проекти з управління пластмасовими  відходами дають результати за короткий проміжок часу. Таким чином, здоровий глузд і усвідомлення небезпеки від пластику можуть допомогти приборкати гігантський приплив пластику. Міжнародному співтовариству необхідно вжити термінових  заходів для пом’якшення непотрібних  травм і смертності мігруючих птахів через пластичне забруднення.

Як  уникнути  негативного  впливу  забруднення  пластиком ?

Зменшення, повторне використання та переробка – обмежте використання пластмасових матеріалів та замініть їх екологічно чистими альтернативами, після використання  утилізуйте  вироби із пластику.

Очищення – Приєднуйтесь до  заходів для зниження травмування і смертності мігруючих птахів внаслідок забруднення пластиком у вашому районі ( прибирання території  пляжів,  біля  річок, ставків.

Поширюйте слово – підтримуйте місцеві та глобальні дії проти надмірного, непотрібного використання та шкідливого видалення пластику

Всесвітній день міграційних птахів у 2019 році – це унікальний шанс об’єднати зусилля для вирішення серйозної проблеми забруднення пластиком та висвітлити його негативний вплив на мігруючих птахів. Давайте об’єднаємо наші голоси для вирішення цього швидко зростаючого екологічного занепокоєння!