12 родин переселенців отримали квартири в Красноградському районі

З умовами проживання новоселів з числа внутрішньо переміщених осіб ознайомилася голова ХОДА Юлія Світлична під час робочої поїздки на Красноградщину.

Двоповерхову будівлю в селищі Дослідне, де тепер розміщується соціальне житло для переселенців зі сходу країни, реконструювали коштом Уряду Німеччини (за проектом допомоги ВПО «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури»). Раніше в будівлі розміщувався лабораторний корпус дослідної станції сільгоспінституту. Проте вона довгий час пустувала. Для того, щоб створити житло для ВПО, будівлю повністю реконструювали, замінивши дах, вікна, двері та комунікації й провівши ремонт у майбутніх житлових приміщеннях. Зараз тут розміщуються 4 двокімнатні квартири на 45 кв. м та 8 однокімнатних квартир по 26 кв. м.

«У будівлі 12 квартир для внутрішньо переміщених осіб. Створені гарні умови для людей –  щоб починати нове життя або трохи почекати, щоб повернутися додому», – відзначила голова ХОДА Юлія Світлична.

Вона оглянула нові квартири та поспілкувалася з їх мешканцями. Серед тих, хто отримав нове житло, – переселенка з Луганської області Ганна Кузьміна та її родина, в якій троє дітей.

«Ми дуже раді, що нам дали житло з ремонтом і навіть подарували ліжка й дивани для діточок. У нас двокімнатна квартира, є кухня, ванна. До цього ми винаймали дім у селі Зоряне Красноградського району. Тут нам усе надзвичайно подобається, просто шалено раді», – поділилася емоціями Ганна Кузьміна.

Родина Віри Дзюбенко, яка переїхала на Красноградщину в липні 2014-го та зараз працює в місцевій ЦРЛ, разом із новим житлом отримала ще один несподіваний подарунок – голова ХОДА вручила сину Дзюбенків Міші велосипед.

«Я знаю, що ти захоплюєшся їздою на велосипеді. І останнім часом була така трагедія – у тебе «увели» велосипед. Щоб ти продовжував займатися спортом, ми тобі сьогодні передаємо такого «залізного коня». Якщо вирішиш зайнятися професійно спортом, ми будемо тільки раді. Нам у Харківській області потрібні успішні спортсмени», – звернулася до хлопчика Юлія Світлична.

Вона відзначила, що держава повинна робити все для того, щоб створити всі необхідні умови для людей, які тимчасово втратили власне житло.

«Усього по області зараз 6 об’єктів знаходяться в реконструкції завдяки підтримці міжнародних партнерів, у тому числі й за програмою Уряду Німеччини. Уже 3 об’єкти здані, ще 3 знаходяться в реконструкції, щоб якомога більше людей змогли безкоштовно отримати житло», – сказала керівник області.