Вчимо  долати гендерну нерівність

У  Красноградській районній філії Харківського обласного центру зайнятості проходять заходи в рамках гендерного тижня. Тематика семінарів та тренінгів передбачена  для  різних  категорій шукачів роботи: жінок , молоді, громадян   старше 45 років тощо, але мету має   одну: ознайомити громадян із проблемою гендерної нерівності та шляхів її подолання.

Сьогодні ні для кого не секрет, що жінки  мають менше можливостей, ніж чоловіки у працевлаштуванні на високооплачувану роботу та професійному просуванні.  Адже більшість роботодавців віддають перевагу чоловікам з огляду на ймовірність переривання жінками часу роботи та втрату кваліфікації через народження дітей чи догляд за ними у разі хвороби. Жінки першими підпадають під звільнення при скороченні штатів та змушені шукати роботу у тіньовому секторі економіки, виконувати непрестижну, низькооплачувану роботу без дотримання їхніх соціальних гарантій, визначених законодавством держави, або ж шукати роботу за кордоном, наражаючись на небезпеку і приниження та позбавляючи при цьому уваги і виховання своїх дітей.

Фахівці служби зайнятості постійно допомагають жінкам стати конкурентними на ринку праці, мотивуючи їх до постійного підвищення професійного рівня, самовдосконалення, створення власного презентаційного пакету шукача роботи, навчання та перекваліфікації як шлях до розширення спектру пошуку роботи в будь-якому віці. Крім цього,  виникає необхідність інформувати  шукачів роботи   про зміни  в  трудовому законодавстві, як правильно оформити  трудові правовідносини,  де можна  отримати  фахової юридичну допомоги з питань працевлаштування, поновлення на робочому місці в разі незаконного звільнення.

Саме з цією метою, 20 лютого 2019 року на  гендерні заходи були запрошені фахівець  управління праці та соціального захисту населення Олена Дробот  та юрист Бюро правової допомоги Ірина Золотухіна,  які  разом із фахівцями служби зайнятості надали консультації присутнім з даної тематики та відповіли на всі їх питання.   Безробітні   поділилися власним досвідом та проблемами, які виникають під час  пошуку роботи.