Легалізація заробітної плати – важлива тема сьогодення

Важливою проблемою в трудових відносинах між роботодавцем і найманим працівником на даний час є легалізація зайнятості населення. Як свідчить практика багато роботодавців не укладають трудові договори з найманими працівниками.

07 лютого 2019 року районна робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, яка діє при Красноградській РДА відвідала 7 суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців) з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо дотримання вимог чинного законодавства по виплаті заробітної плати та легалізації найманої робочої сили.

У ході спілкування з підприємцями наголошувалось на відповідальність за порушення трудового законодавства, у тому числі за використання найманої праці без оформлення. Також було наголошено на правильності укладення трудових договорів з найманими працівниками, про надання відпусток працівникам, виплаті заробітної плати не нижче законодавчо встановленого мінімуму.

Громадяни, які погоджуються отримувати заробітну плату в “конверті”, не лише сприяють розвитку “тіньових схем”, а й позбавляють себе соціальної захищеності – гідної пенсії в майбутньому, лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо.

Такий працівник повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про розмір заробітної плати жодним чином не зафіксовано, і роботодавець її виплачує доти, доки на те його воля. Звернувшись по захист своїх прав, наприклад, до суду, профспілкових організацій, контролюючих органів, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати.

Фізичним особам-підприємництва та найманим працівникам було розповсюджено відповідні інформаційні буклети та листівки з порадами, а також телефонами гарячих ліній.

Шановні роботодавці району! Закликаємо Вас зробити крок на зустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах».