Коментар голови ХОДА Юлії Світличної з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут

Бій під Крутами – безперечно, одна з найгероїчніших сторінок в історії України. І чим більше ми дізнаємося про ті події, тим більше розуміємо, чому так багато зусиль було покладено в радянські часи для замовчування правди.

Адже бій під Крутами довів готовність українців відстоювати незалежність своєї держави зі зброєю в руках та покласти життя за Україну. Своїм прикладом, своєю сміливістю та жертовністю Герої Крут надихали наступні покоління українців на боротьбу. Вони стали національною легендою, яка пережила багаторічні утиски й замовчування. І ця легенда не просто дійшла до наших часів. Вона отримала нове втілення.

Тоді, в 1918-му, українські воїни на кілька діб затримали наступ ворога, який вдесятеро перевищував їх кількістю та був у рази краще озброєний. Сьогодні Героїв Крут називають першими українськими «кіборгами», відзначаючи зв’язок поколінь захисників України.

Знати історію бою під Крутами важливо не лише для розуміння віх становлення української державності. І, навіть, не тільки для того, щоб зробити висновки на майбутнє – щодо ролі збройних сил у ствердженні незалежності. Історія Героїв Крут дає натхнення на боротьбу, вміння ніколи не здаватися, відстоюючи правду, свободу й рідну землю. Слава Героям Крут! Слава захисникам України! Слава Україні!

Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична