На Красноградщині працювала «Майстерня професій»

12 жовтня, напередодні  Дня захисника України, Покрови Пресвятої  Богородиці та Дня Українського козацтва, за сприянням Харківського обласного центру зайнятості, Красноградської районної державної адміністрації,   жителі району та Наталинської об´єднаної  територіальної громади    мали змогу відвідати  масовий захід презентаційного спрямування «Майстерня професій», який проходив у приміщенні Красноградського аграрно-технічного коледжу імені Ф.Я.Тимошенка.

 До участі в заході «Майстерня професій» були запрошені  учні 8-11 класів   десяти  закладів загальної середньої освіти району, із них –  5 сільських. До заходу долучились також  3  заклади загальної середньої освіти Наталинської сільської ради.

Масовий захід  став  різноплановим для всіх категорій учасників. Кожен, хто завітав, знайшов для себе цікаву та необхідну інформацію.

Для шукачів роботи  та безробітних працював ярмарок вакансій, на який  були запрошені  представники 6  підприємств    району, які мають кадрову потребу  (Красноградський  об′єднаний  міжрайонний військовий комісаріат, Красноградське ЖРЕП; Філія «Красноградське ДЕП»  Дочірнього підприємства «Харківський облавтодор»,  Красноградський ККП; ФО-П Третякова Г.О., ФО-П Зінченко Ю.М.).  Підприємства презентували свою діяльність, пропонували наявні та перспективні вакансії. Представники військового комісаріату ознайомили  учасників  з особливостями контрактної  служби,  соціальними  гарантіями та розмірами заробітної плати.

З  метою   ознайомлення учнів та студентів з реаліями ринку праці та діяльністю навчальних закладів регіону, мотивації   до свідомого вибору актуальних та сучасних професій   було організовано  презентацію 10 навчальних закладів:  Харківського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості; Харківського національного університету радіоелектроніки;  Харківського національного університету Повітряних сил; Харківського національного університету Внутрішніх справ; Красноградського  аграрно-технічного коледжу  ім.Ф.Я.Тимошенка; Красноградського коледжу Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія»  Харківської обласної ради;  Комунального закладу охорони  здоров’я  Красноградський  медичний коледж;  Красноградського професійного ліцею;  професійно-технічного  училища № 60  смт. Кегичівки; Карлівського професійно-технічного  училища  № 50  Полтавської  області.

Всі вони не тільки на високому рівні презентували свою діяльність, розповідали  про професії та спеціальності, за якими ведеться навчання, умови вступу, організацію навчального процесу та дозвілля, а й провели цікаві майстер-класи. Саме завдяки майстер-класам учні мали змогу  спробувати себе в якості кухаря, маляра, штукатура, кондитера, моделей для  перукарів та майстрів з манікюру. Учні з задоволенням навчалися надавати першу медичну допомогу, ремонтувати обладнання, наносити вологі шпалери, складати та вмикати електричне  обладнання,  виготовляти прикраси та вироби декоративно – прикладного мистецтва, адже   цікавіше зробити щось власноруч, ніж бути пасивним спостерігачем.

Фахівці Красноградської районної філії Харківського  обласного центру зайнятості, в свою чергу,  провели для всіх бажаючих випускників шкіл (насамперед, сільських) тестування,  під час якого школярі отримали характеристику щодо своїх нахилів, умінь і здібностей.

Учні професійного ліцею та студенти району  отримали інформацію щодо  умов    проходження навчання за сприянням служби зайнятості,  переліком професій, за якими можна продовжити навчання чи змінити вид майбутньої професійної діяльності в Харківському центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Найбільше цікавили  студентів перспективи  працевлаштування після навчання. Кожен випускник отримав  буклет про навчальний заклад служби зайнятості  та    перелік підприємств Красноградського району та м. Харкова,  на яких можливе працевлаштування за набутими професіями. Випускники отримали консультації щодо складання резюме та рекомендації для проходження співбесіди з роботодавцями.

Служба зайнятості постійно вдосконалює форми проведення масових заходів для зайнятого та незайнятого населення. На сьогоднішній день актуальним є максимальне  практичне «приближення» професії до кожної  молодої людини, яка стоїть на межі вибору, а також презентації кожної вакансії в регіоні, адже навчатись, жити і працювати потрібно в Україні.