У Красноградському районі проводиться Всеукраїнський захід «Урок»

За інформацією начальника служби у справах дітей райдержадміністрації Оксани Кухлій на обліку служби у справах дітей перебувають 50 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах (20 сімей).

Більша кількість дітей проживають у сім’ях, де батьки не належним чином виконують свої обов’язки.

Відомості про дітей, які виховуються у вищезазначених сім’ях до служби надходять від дільничних інспекторів поліції, дільничних лікарів, закладів освіти, органів місцевого самоврядування та громадськості.

Протягом серпня-вересня 2018  року проведено обстеження умов проживання дітей даної категорії, складені акти, батькам надані рекомендації по вихованню дітей, винесені офіційні попередження щодо відповідальності за неналежне утримання, виховання та навчання своїх неповнолітніх дітей. З дітьми проведені бесіди щодо профілактики негативних явищ в підлітковому середовищі та недопущення безпідставних пропусків занять в школі.

Згідно з Конституцією України, кожна дитина має право на здобуття освіти, проте не кожен маленький громадянин може на ділі реалізувати це право. На перешкоді природному бажанню вчитися можуть постати різні перешкоди, здебільшого це – матеріально-фінансове забезпечення та соціально-сімейний становище.

Відповідно до ст. 53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту», з метою надання дітям з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, адресної допомоги у підготовці до нового навчального року та осінньо-зимового періоду, запобігання безпритульності та бездоглядності на території Красноградського району проводиться Всеукраїнський  захід «Урок».

З 01 по 15 вересня проведений перший етап  Всеукраїнського заходу «Урок» з виявлення дітей, які не відвідують школу. Метою рейду також є виявлення неповнолітніх, які не приступили до занять.

З батьками дітей, які без поважних причин мають пропуски занять, бродяжать та жебракують, проводиться профілактична бесіда, кожне питання виноситься на розгляд координаційної ради у справах дітей, в окремих випадках на батьків складатиметься адміністративний протокол за ст. 184 ч.1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» ухилення батьків від виконання передбачених Законом України обов’язків щодо забезпечення необхідних умов утримання, навчання та виховання неповнолітніх дітей, яке тягне за собою попередження, штраф від 1-го до 3-х неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Тож, основним завданням, як служби у справах дітей, так і освітян, правоохоронців є повернути дітей у школи, розібравшись у кожному конкретному випадку оперативно. Окрім державних структур до нього мали б долучитися й громадські організації аби звести до мінімуму такі ганебні явища, як дитяча бездоглядність й батьківська безвідповідальність чи насилля.