Настання пожежонебезпечного періоду

Розпочалась пора збирання врожаю зернових культур та заготівлі кормів, яка потребує безумовного виконання правил охорони праці та пожежної безпеки.

З настанням пожежонебезпечного періоду також різко зростає ймовірність загорання лісів та торфовищ.

Основними причинами виникнення пожеж в агропромисловому комплексі є сукупність погодних факторів, недотримання правил пожежної безпеки та планів дій щодо пожежного захисту лісів, торфовищ та сільгоспугідь у літній пожежонебезпечний період.

З метою недопущення виникнення пожеж під час проведення збирання зберігання та переробки врожаю 2018 року суб’єктам господарювання агропромисловго комплексу рекомендуємо приділяти особливу увагу на дотриманні основних вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та пожежної безпеки.

Для поліпшення стану охорони праці в агропромисловому комплексі і попередження виробничого травматизму суб’єктам господарювання, фізичним особам-підприємцям необхідно:

  1. Здійснювати постійний контроль щодо дотримання працівниками законодавчих та нормативних актів з питань охорони праці, вимог інструкцій з охорони праці, вимог безпеки під час виконання робіт; за утриманням в справному стані та безпечною експлуатацією обладнання, машин, механізмів, електрогосподарства, газового господарства, об’єктів котлонагляду.
  2. Не допускати до виконання робіт з підвищеною небезпекою працівників, які не пройшли в установленому порядку інструктажі, навчання та перевірку знань з охорони праці.
  3. Активізувати роботу служб охорони праці всіх рівнів.
    У період зернозбиральних робіт суб’єктам господарювання слід звернути особливу увагу на правильну організацію праці та дотримання вимог безпеки під час агротехнологічних робіт та справність машин і механізмів, які працюють в технологічному процесі.

В Україні на сьогодні діють «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві» (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2012 р. за №2075/22387): Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність у сільському господарстві. Вони встановлюють вимоги до охорони праці під час одержування продукції рослинництва і тваринництва, вирощування сільськогосподарських культур на відкритому ґрунті, в оранжереях і теплицях.

Ці Правила є обов’язковими для роботодавців і працівників, які виконують роботи з вирощування, збирання, оброблення продукції рослинництва і тваринництва.

Важливу роль в запобіганні травматизму становить створення та належне функціонування системи управління охороною праці на підприємстві. Найголовнішим чинником запобігання випадкам травмування працівників в агропромисловому комплексі, в тому числі сільському господарстві, є безпечність, належна облаштованість виробничих приміщень і обладнання, а також правильна щоденна організація роботи на кожному робочому місці. Відтак, підготовка до безпечного проведення цих робіт неможлива без навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Відповідно до вимог законодавства таке навчання та перевірка знань проводиться перед прийняттям на роботу, а також періодично один раз на три роки. Посадові особи та спеціалісти повинні добре знати законодавчі та нормативно-правові акти, вчасно з ними знайомити своїх працівників, контролювати їх виконання.

Крім того, управління праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації закликає підприємства АПК до беззаперечного дотримання вимог охорони праці та створення безпечних умов під час виконання сезонних робіт. Саме це допоможе знизити ризики виникнення нещасних випадків та не допустити смертельного травматизму на виробництві.